Lidstaten moeten de publieke omroepen beoordelen op hun cultuurbeleid. Nu doet de Europese Commissie dat, maar dat is volgens CDA-Europarlementariër Cornelis Visser niet juist. Hij reageert hiermee op een rapport over het mededingingsbeleid van vorig jaar dat eurocommissaris Neelie Kroes maandagavond presenteerde. Zij wil strengere regelgeving voor de publieken.
In het rapport stelt Kroes strengere regelgeving te voorzien voor de publieke omroepen. Kroes geeft aan dat publieke omroepen bij het ontwikkelen van nieuwe media-activiteiten commerciële omroepen moeten raadplegen. Die moeten dan aangeven of er sprake is van oneerlijke concurrentie vanwege overheidssteun. De commissie zal op dit terrein met regelgeving komen.
Volgens Visser worden de publieke omroepen te hard aangepakt. “Ze moeten de ruimte houden om producties van eigen bodem in hun eigen taal te maken en die ruimte is aan het verdwijnen.” Cultuurbeleid is een taak van de lidstaten en met strengere regelgeving begeeft de commissie zich volgens Visser op het terrein van de lidstaten.
Spoeddebat
De publieke omroepen staan de laatste tijd groot in de belangstelling wegens de enorme grote vertrekpremies en salarissen van topmensen waar het Nederlandse publiek niet mee kan leven. De Tweede Kamer houdt woensdag toch een spoeddebat over de salarissen bij de publieke omroep. Vorige week werd bekend dat oud-mediadirecteur van de KRO Ton Verlind, die op 1 januari opstapte, nog tot 2011 ruim 647 duizend euro krijgt, wat de belastingbetaler uiteindelijk betaald. [Radio.NL/Novum]