Uitslag frequentieverdeling Wallonië bekend

Bel RTL, Contact, Nostalgie en NRJ houden ‘landelijke’ dekking in Wallonië. Afgelopen woensdag maakte de mediaregulator CSA bekend dat zij de vier kavels met landelijke dekking krijgen toegewezen, terwijl Fun Radio een pakket met stadsfrequenties krijgt. Het tweede pakket met stadsfrequenties is nog niet toegewezen. Hiervoor mogen Mint, BFM en Ciel Radio hun plannen opnieuw presenteren.

Begin dit jaar maakte de CSA opnieuw een frequentieplan voor Wallonië bekend. Het zoveelste plan, want de afgelopen jaren is er flink geruzied over de herverdeling van de frequenties in Wallonië. Het laatste plan bevat vier kavels met dekking in geheel Wallonië, twee kavels met alleen dekking in- en om de grote Waalse steden, een vijftal provinciale kavels en 85 frequenties voor vrije radiostations. Partijen hadden tot 22 maart de tijd om hun aanvraag in te dienen.

In totaal meldden zich 162 kandidaten bij de CSA. Van deze aanmeldingen schreven acht partijen zich in voor de vier ‘landelijke’ kavels en eveneens acht partijen voor de ‘stadskavels’. Voor de provinciale pakketten kwamen tien aanvragen binnen, waarvan twee voor Waals-Brabant, één voor Henegouwen, drie voor Luik, twee voor Luxemburg en twee voor Namen. Daarnaast kwamen er 138 aanvragen voor de 85 losse frequenties binnen. 24 Stations werden echter al voortijdig uitgesloten, omdat hun aanvraag niet aan de eisen voldeed.

Afgelopen woensdag maakte de CSA bekend hoe de nieuwe frequentieverdeling er precies uit gaat zien. Bel RTL, Contact, Nostalgie en NRJ krijgen de landelijke kavels toegewezen, terwijl Fun Radio een kavel met stadsfrequenties krijgt. Het tweede kavel met stadsfrequenties (U2) is nog niet toegewezen. Hiervoor mogen Mint, BFM en Ciel Radio hun plannen opnieuw presenteren aan de CSA.

De provinciale kavels gaan naar Zone 80 (Luik), Antipode (Waals-Brabant), Must FM Namur (Namen), Must FM Luxembourg (Luxemburg) en Sud Radio (Henegouwen).

De nieuwe frequentieverdeling zorgt er voor dat twee radiogroepen ‘oppermachtig’ worden in Wallonië. De Franse NRJ-group is eigenaar van NRJ en voor de helft eigenaar van Nostalgie. Bel RTL, Contact en Fun Radio zijn grotendeels in handen van Radioholding Radio H, dat een samenwerking is van de RTL group, RTL TVI, uitgever Rossel en Lemaire Electronics. Mocht Mint het tweede kavel met stadsfrequenties toegewezen krijgen, dan zal deze groep alleen nog maar machtiger worden.

Niet alleen in Wallonië is reikhalzend naar de nieuwe verdeling uitgekeken, maar ook in Vlaanderen. Door de nieuwe indeling zal de storing van Waalse stations op de Vlaamse stations fors verminderen. Omdat verwacht wordt dat een aantal verliezende Waalse stations illegaal zullen blijven uitzenden via de ether, staat het BIPT, de mediaregulator van Vlaanderen klaar om de ether schoon te vegen. Sinds begin deze maand heeft dit orgaan eindelijk volledige bevoegdheid gekregen om in te grijpen tegen piraterij.

De complete uitslag van de frequentieverdeling is hier (pdf) te vinden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten