Minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) hult zich in stilzwijgen over de hoogte van ontslagvergoedingen bij de publieke omroep. In een Kamerbrief schrijft de bewindsman maandag dat hij ‘zich onthoudt van een oordeel of de taxatie van de omroepen juist is’. Een gang naar de kantonrechter, bij ontslagen die niet in der minne kunnen worden geschikt, kan er toe leiden dat een ontslagvergoeding hoger uitvalt dan een jaarsalaris, schrijft Plasterk.
Het zou de afweging van een omroep zijn om tot een regeling te komen als zij de stap naar de rechter om uiteenlopende redenen uit de weg willen gaan.
Parti
Begin deze maand werd bekend dat oud-mediadirecteur van de KRO Ton Verlind, die op 1 januari 2008 opstapte, tot 2011 nog een enorm bedrag krijgt, ruim 647 duizend euro. De SP eiste opheldering van de minister en zag zich gesteund door de VVD, PVV en GroenLinks. De afvloeiingsregeling heeft tot gevolg dat Verlind veel meer geld krijgt bijgeschreven dan de Balkenende-norm voor beloningen in de publieke sector voorschrijft. Eerder werd duidelijk dat voormalig Tros-voorzitter Karel van Doodewaerd en oud-presentator van de Avro Karel van de Graaf met een veel te grote vertrekregeling zijn uitgezwaaid, respectievelijk met zo’n zes en vijf ton.
Plasterk denkt nog steeds aan astronomische grote bedragen!
Maandagochtend liet Plasterk nog weten dat de topsalarissen van presentatoren en bestuurders van de publieke omroep aan banden wordt gelegd. Maar meteen werd ook duidelijk dat Plasterk nog steeds denkt aan astronomische grote bedragen. Plasterk denkt aan een maximumjaarsalaris van rond de tweehonderdduizend euro per jaar, iets wat veel belastingbetalers nog steeds niet kunnen begrijpen.
Dinsdag staat het afrondende debat over de Mediawet op de agenda in Den Haag. Een woordvoerder van de publieke omroep wil dat debat afwachten alvorens een reactie te geven op het voorstel van Plasterk. [Novum/Radio.NL]