De stations van Radio France zijn sinds 1 juli niet meer te ontvangen via de satelliet. Daardoor zijn ze ook van diverse kabelnetten verdwenen. Canal+/CanalSatellites heeft de radiozenders verwijderd van de Astra en óók van de Hotbird. De gevolgen zijn vooralsnog groot, zowel voor satelliet luisteraars als vele kabelnetten in Nederland en bijvoorbeeld ook België.
De reden is dat de contracten tussen beide partijen per 1 juli afliepen en er een conflict ontstond over de voorwaarden om dit te verlengen. Radio France wilde op zijn minst gratis wil worden doorgegeven zoals tot nu toe. CanalSat wil echter juist geld zien voor doorgifte en dus werden de partijen het niet eens . CanalDigitaal luisteraars maar ook iedereen met Free To Air apparatuur zullen dus (voorlopig) een aantal zenders moeten missen via de satelliet. Onder meer kabelbedrijven als UPC, Ziggo, Caiway kunnen de zenders (tijdelijk) ook niet meer doorgeven waar die op de kabel zaten. Het betreft o.a. France Culture in Amsterdam en Haarlem en France Vivace bij Caiway.
De volgende zenders zijn verdwenen en dat zowel op 13 oost als 19 oost: Radio France Inter , Radio France Info, Radio France Musique, Radio France Culture, Le Mouv’, FiP, France Bleue & RTL, RTL 2 en Fun Radio.
Enkele uitzonderingen zijn er wel, te weten op Atlantic Bird 3/ 5 graden west wat de oude France Telecom satelliet is. Deze wordt gebruikt voor feeds van diverse Franse zenders.
Aldaar zijn diverse feeds van regiozender France Bleu en FiP (FiP region) terug te vinden. Het is echter niet geheel zeker dat die daar permanent zitten omdat het dus feeds zijn! Die feeds zijn bedoeld om France Bleu en FiP in bepaalde Franse steden op de FM te zetten en zijn als het ware een raamprogramma dat lokaal kan worden aangepast. FiP kan daar dus nog worden ontvangen maar Radio France maakt op haar website geen melding van deze mogelijkheid. Bovendien lijkt dit een afwijkend programma te zijn van FiP Paris zoals dit werd doorgegeven. Deze zenders worden overigens ook niet doorgeven in het Franse pakket BIS dat via dezelfde satelliet een betaald TV-pakket aanbied voor Direct To Home gebruik. Kortom, in Frankrijk zelf zijn de zenders voor niemand meer beschikbaar. Zie hier voor de feeds op Atlantic Bird 3.
FiP Nederland meldt namens haar vertegenwoordiger (dat is niet onder verantwoording van FiP France) dat de zender nog op haar thuisbasis Atlantic Bird is te ontvangen. Ontegenzeggelijk is daar nog een aanvoersignaal van FiP te horen maar het is zeker niet de thuisbasis van die zender. GlobeCast heeft daar een Transponder in gebruik waar telecom operators soms tijdelijk en soms voor langere tijd hun signalen verspreiden als aanvoer.
Onze redactie probeert te achterhalen of de Franse zenders nog terugkeren maar op dit moment is dat niet aan te geven. Het stopzetten is op zeer korte termijn besloten en Radio France zal nog niet over alternatieven hebben nagedacht. Er is geen wettelijke plicht de zenders via satelliet te verspreiden en Radio France zal niet zomaar op eigen kosten dit gaan doen. Aangezien er geen uitzicht op is dat Canal+/CanalSat de zenders terug zal brengen is voorlopig dus geen ontvangst meer mogelijk in grote delen van Europa. Dat heeft behalve voor Nederland ook consequenties voor kabelnetten in onder meer Zwitserland, Duitsland en België.
De redactie van het Franse magazine Télésatellite meldt ons dat het inderdaad ‘zomaar kan’ dat de zenders weg zijn. De Franse overheid is volgens hen zeer laks in het voorzien van de publieke nationale zenders via de satelliet en ‘ wat er te zien is zit daar geheel toevallig’ zoals de diverse aanvoer signalen via Atlantic Bird waaronder France 2 en France 3.
Zo is bijvoorbeeld het ‘Franse Digitenne’ (TNT) pakket weliswaar via de satelliet te ontvangen maar heeft de Franse overheid op geen enkele manier gezorgd voor faciliteiten. Canal+/CanalSat heeft dan ook dit zogenaamde TNT Sat pakket nu in de aanbieding maar men moet dan een Canal+ decoder kopen. Télésatellite heeft dan ook al vaker gemeld dat in het Franse medialandschap de meest vreemde dingen kunnen gebeuren. In dat perspectief kan ook de actie van Radio France en CanalSat worden geplaatst die gevolgen heeft voor kabelnetten in heel Europa.
Het Franse RTL is overigens hetzelfde lot beschoren. RTL is het populairste radiostation van Frankrijk. Tot op heden hebben zij nog geen stelling genomen ten aanzien van de situatie.
Alternatieven voor RTL zijn nog: Lange Golf, 234 KHz (mono). En voor France Info: Middengolf, o.a. 1377 KHz. France Inter: Lange Golf, 162 KHz. FM ontvangst via de ether is onder normale omstandigheden in Nederland niet mogelijk. In Vlaanderen plaatselijk nog wel.
Desondanks kunnen de nationale publieke Franse zenders in zeer acceptabele MP3 kwaliteit beluisterd worden via internet. RTL is online te horen via www.rtl.fr (ecouter le direct), RTL 2 is online te horen via www.rtl2.fr (RTL2 en direct) en Funradio is online te horen via www.funradio.fr (klikken op ecouter en Hi Fi). [JHV/Radio.NL]