UPC: Besluit OPTA openstellen kabelnetwerken ongegrond

UPC, de op een na grootste kabelmaatschappij in Nederland, stelt in een eerste reactie dat het besluit van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) om kabelaars te verplichten concurrenten toe te laten op hun netwerk ongegrond lijkt. “UPC vindt het opmerkelijk dat de OPTA meer regulering wil in een periode waarin de consument steeds meer keuze heeft.”

Volgens het bedrijf is er sprake van hevige concurrentie tussen de verschillende aanbieders van televisie. Zo biedt Canaal Digitaal televisie aan via de schotel, KPN en Tele2 via internet (IPTV), en KPN ook via de ether (Digitenne). “Vanuit dit oogpunt begrijpen wij de beslissing van de OPTA niet.”

De markt wordt opgegebroken
De OPTA wil de kabelmarkt openbreken omdat de alternatieven voor kabeltelevisie “onvoldoende druk” uitoefenen op de tarieven en niet voor meer keuze in het kabelpakket hebben gezorgd. “De prijs voor Digitenne is fors gedaald, terwijl televisie kijken via de kabel juist nog iets duurder is geworden”, zegt Chris Fonteijn, voorzitter van de OPTA.

Verder is van belang dat kabelmaatschappijen nog altijd een groot marktaandeel hebben van 81%, en het aandeel van digitale televisie relatief klein is. “Veel mensen kijken nog analoge televisie, dit in verband met problemen met het aansluiten van digitale televisie op meerdere tv’s. Dit biedt kabelexploitanten een belangrijk concurrentievoordeel”, aldus Fonteijn.

Toegangsverplichting
Om de concurrentie te bevorderen legt de OPTA de kabelaanbieders, in aanvulling op de bestaande toegangsverplichting, een verplichting tot wederverkoop op. Daarmee kunnen alternatieve spelers onder hun eigen merk het analoge televisiepakket van UPC of Ziggo aanbieden, de twee dominante spelers in de kabelmarkt. Voor kleine lokale kabelaars geldt de maatregel niet.

In de markt voor vaste telefonie heeft dezelfde maatregel de dominante positie van KPN voor een deel doorbroken, zo geeft de OPTA aan.

Uitgesloten voor de mogelijkheid om toe te treden tot de kabelmarkt is KPN. Fonteijn: “Wij willen KPN niet afremmen zijn glasvezelnetwerk verder uit te rollen. Dat is een beleidskeuze met een visie om druk op KPN te houden om te blijven investeren en innoveren.” Ook wordt het argument aangehaald dat KPN meer zou kunnen halen uit IPTV, televisie via een snelle internetverbinding. “In Nederland komt IPTV maar niet van de grond, terwijl het wel succesvol kan zijn, zoals bijvoorbeeld in Belgie.”

KPN zegt niet teleurgesteld te zijn in de OPTA. “Wij hebben in het verleden herhaaldelijk geroepen dat de kabelmarkt open moet”, aldus een woordvoerder. “De reden hierachter was echter vooral dat we gelijk behandeld wilden worden met de kabelaars.”

KPN is dan ook blij met de besluiten van de OPTA. “De deregulering van de vaste telefoniemarkt, vooral ten aanzien van de tarieven, en de openstelling van de kabelmarkt zorgt voor meer gelijkheid”, aldus de woordvoerder van KPN.

Verder noemt de zegsman toetreding tot de kabelmarkt een gepasseerd station. KPN werkt gestaag aan de uitrol van vdsl, een glasvezelnetwerk waarmee hogere downloadsnelheden te behalen zijn. Inmiddels zijn de eerste klanten aangesloten op het netwerk dat IPTV beter tot zijn recht moet laten komen. [Dow Jones/Harm Luttikhedde/Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten