De Noorse mediaregulator Medietilsynet is flink onder vuur komen te liggen naar aanleiding van de recente herverdeling van lokale FM-frequenties. Deze besloot ondermeer dat de commerciële hitzender Radio 1 haar frequenties in Oslo en Stavanger kwijtraakt aan rivaal NRJ. Laatstgenoemde beloofde meer lokale content, maar daar zit ‘m nu net het struikelblok: Medietilsynet heeft namelijk niet duidelijk vastgelegd wat nu precies onder lokale content wordt verstaan.
Lokale frequenties
In Noorwegen loopt een flink aantal licenties voor het gebruik van lokale FM-frequenties eind dit jaar af. Reden voor de Noorse mediaregulator om deze frequenties opnieuw te verdelen. Het gaat hierbij om 20 frequenties die 24 uur per dag te gebruiken zijn door één partij, 109 frequenties die elk gedeeld moeten worden door meerdere partijen en 122 frequenties voor niet-commerciële stations. De nieuwe licenties gaan op 1 januari 2009 in en lopen tot 31 december 2015. Ondanks dat het hier om lokale frequenties gaat, hoeven de stations niet de hele dag lokale programma’s uit te zenden. Vandaar dat in Noorwegen vele zogenaamde ‘netwerken’ actief zijn, zoals Radio 1 van SBS en NRJ.
NRJ grote winnaar
Begin juni maakte Medietilsynet de uitslag bekend van de verdeling en die viel niet bij alle partijen in goede aarde. Zo blijkt ondermeer dat Radio 1, het grootste lokale commerciële netwerk, haar frequenties in Oslo en Stavanger kwijtraakt. De Noorse mediaregulator besloot deze frequenties namelijk toe te wijzen aan rivaal NRJ. Momenteel is NRJ al in beide steden te ontvangen, maar via een gedeelde frequentie. Nu krijgt NRJ echter de beschikking over een eigen frequentie die 24 uur per dag gebruikt mag worden. In Bergen behield Radio 1 wel een plek in de ether, maar moet genoegen nemen met een minder krachtige frequentie. Ook hier krijgt NRJ de huidige frequentie van Radio 1.
Half uur
Wat vooral voor veel kritiek heeft gezorgd is de manier waarop de frequenties werden verdeeld. Stations dienden namelijk naast het format ook hoeveel ‘half uur blokjes’ aan lokale content de stations van plan zijn om per dag aan te bieden. En dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat Radio 1 haar sterke frequentie in Bergen moet afstaan aan NRJ. Laatstgenoemde beloofde namelijk een half uur per dag meer lokale radio aan te bieden dat Radio 1. NRJ beloofde 5,5 uur tegenover vijf uur voor Radio 1.
De grote vraag is nu wat de Medietilsynet nu precies onder lokale content verstaat. Is dit een compleet programma inclusief nieuws en lokale informatie, of is een plaatjes draaiende deejay al voldoende. Radio 1 heeft in Bergen momenteel zes medewerkers in dienst die dagelijks gemiddeld drie uur aan lokale programma’s maken, inclusief nieuws. NRJ is echter van plan om 5,5 uur per dag te gaan maken met slechts drie medewerkers. En dat is volgens diverse partijen onmogelijk. Inmiddels heeft ook de Noorse vakbond voor journalisten (NJ) haar bezorgdheid over de recente verdeling uitgesproken. Zij frezen dat als Medietilsynet een muziekprogramma slechts gepresenteerd door een deejay al als lokale content ziet, vele stations gaan bezuinigen op hun nieuws- en informatievoorziening. Hierdoor zouden vele journalisten hun baan kunnen verliezen.
Partijen die het niet eens waren met de beslissing van de Noorse mediaregulator hadden overigens tot eind juni de tijd om een klacht in te dienen. In totaal kwamen er 36 klachten binnen bij de Medietilsynet, die de komende periode behandeld zullen worden.
Format niet belangrijk?
Overigens is nog sterk de vraag of Radio 1 ook daadwerkelijk uit de ether van Oslo en Stavanger zal gaan verdwijnen. SBS won namelijk wel gedeelde frequenties in deze steden voor haar jongerenzender ‘The Voice’. Volgens de Noorse mediaregulator kan SBS echter ook gewoon Radio 1 op deze frequenties gaan uitzenden. SBS zou zelf uit mogen maken wat er uitgezonden gaat worden op de frequenties, mits aan de verplichte hoeveelheid lokale content wordt voldaan. Een ietwat vreemde uitspraak, omdat de meeste partijen in de veronderstelling waren dat ook het format van de aan te bieden zender een belangrijke rol speelde bij de herverdeling.
De complete uitslag van de herverdeling is hier (PDF) na te lezen. [RS/Radio.NL]