RTL Nieuws heeft de hulp van de rechter ingeroepen om de notulen van de ministerraad over politieke steun aan de omstreden oorlog tegen Irak openbaar te maken. Het gaat om verslagen van de vergaderingen van het kabinet en de bijbehorende stukken in het halfjaar voorafgaand aan de militaire invasie. Het ministerie van Algemene Zaken wil de stukken niet vrijgeven.
RTL Nieuws, dat de Amsterdamse rechtbank donderdag vraagt het ministerie te dwingen de stukken vrij te geven, beroept zich op de Wet openbaarheid bestuur. Het nieuwsprogramma is bezig een reconstructie te maken van de Nederlandse besluitvorming rond de politieke steun aan de invasie in 2003.
Hoofdredacteur van RTL Nieuws Harm Taselaar stelt dat de regering al vijf jaar weigert volledige openheid van zaken te geven over de reden waarom Nederland die oorlog steunde. Het huidige kabinet steunt de Amerikanen nog steeds. In veel landen is verantwoording afgelegd en bleek veel informatie niet te kloppen, zoals de bewering dat Irak over massavernietigingswapens beschikte. “In Nederland wordt dat krampachtig tegengehouden en is een parlementair onderzoek zelfs getorpedeerd”, zegt de hoofdredacteur. De PvdA wilde een dergelijk onderzoek, maar liet dat onder druk van het CDA varen.
RTL Nieuws heeft gevraagd om een versnelde behandeling, licht adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein toe. Hij verwijst naar de Eerste Kamer, die eerder dit jaar veel vragen over de kwestie stelde aan premier Jan Peter Balkenende (CDA). Die beloofde eind dit jaar antwoorden te geven. Onder anderen PvdA-senator Klaas de Vries wil dat er toch een diepgravend onderzoek komt.
Volgens Taselaar is er na al die jaren nog steeds grote parlementaire en publieke onzekerheid over de redenen waarom Nederland de oorlog steunde. “Ook heerst er twijfel of ook de Nederlandse bevolking op het verkeerde been is gezet met verkeerde informatie. Of je nou voor of tegen die oorlog was – waarom mogen alle Nederlanders niet precies weten hoe het zat? Zijn we misleid of niet? We vragen de rechter nu met de wet in de hand om de overheid daartoe te dwingen.” [Novum/Radio.NL]