De Telegraaf had niet de indruk mogen wekken dat Volkert van der G. ook betrokken is bij de moord op milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek geoordeeld. De krant heeft volgens de raad niet op verantwoorde wijze het belang van de privacy van Van der G. afgewogen tegen het maatschappelijke belang van de publicatie.
Het niet anonimiseren van Van der G.’s naam vormt daarnaast een ongerechtvaardigde aantasting van zijn privéleven, stelt de raad dinsdag.
Van der G. diende vijf weken geleden een klacht in bij de raad tegen het dagblad. Aanleiding waren twee artikelen die de krant in juli publiceerde. De man die is veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn stelde dat ten onrechte de indruk is gewekt dat hij betrokken is geweest bij de moord op de milieuambtenaar, terwijl de krant geen wederhoor heeft toegepast. De milieuactivist had daarom ook een klacht ingediend tegen de schrijver van de artikelen. De raad oordeelt dat inderdaad onvoldoende wederhoor is toegepast. De journalist had onvoldoende pogingen ondernomen om Van der G.’s visie op de kwestie te vernemen, schrijft de raad.
Volgens de raad laat het artikel de lezer weinig ruimte voor een andere conclusie dan dat Van der G. betrokken is bij de moord op Van der Werken en dat de Nationale Recherche over steeds meer bewijs daarvoor beschikt. Deze beschuldiging had niet zonder feitelijke grondslag gepubliceerd mogen worden, stelt de raad. “Een dergelijke grondslag ontbreekt echter, nu uit het rapport volgt dat klager juist níet als verdachte kan worden aangemerkt.”
Verder had het dagblad volgens Van der G. fragmenten van dit vertrouwelijke rapport van het Openbaar Ministerie niet op internet mogen plaatsen. De raad vindt het wel journalistiek relevant dat De Telegraaf delen van het rapport publiceerde. De krant had volgens de raad de naam van Van der G. in het rapport echter moeten anonimiseren.
Het Openbaar Ministerie liet in een reactie op de artikelen in De Telegraaf in juli al weten dat de betrokkenheid van Van der G. bij een tweede moord niet is bewezen. Na de moord op Fortuyn in mei 2002 heeft de Nationale Recherche mogelijke betrokkenheid van de milieuactivist bij de moord op Van der Werken wel onderzocht, maar de conclusie was dat er geen bewijs was. De Raad voor de Journalistiek kan geen sancties opleggen. Wel kan een uitspraak worden gebruikt bij juridische stappen, bijvoorbeeld om een eis tot schadevergoeding kracht bij te zetten. [Novum/Radio.NL]