Olon wil ‘snel’ doorgifteplicht voor lokale omroep

De voorzieningenrechter van de rechtbank ‘s-Hertogenbosch bepaalde op 19 maart dat kabelexploitant @Home niet verplicht is om de programma’s van de Stichting Omroep Maasland uit Oss digitaal door te geven. @Home voldoet volgens de rechter aan de huidige doorgifteplicht omdat abonnees met een digitaal pakket nog steeds het analoge pakket ontvangen en eenvoudig zouden kunnen omschakelen naar deze analoge kanalen.

Lokale omroep verliest luisteraars en kijkers
Al jaren vraagt de OLON om een wettelijke regeling van de doorgifte van publieke lokale omroep op digitale platforms, ook in de periode dat de overgang van analoog naar digitaal plaatsvindt. Inmiddels worden alle publieke omroepen doorgegeven in de digitale basispakketten, behalve de lokale omroep. Met als gevolg een verlies van kijkers, luisteraars en adverteerders.

Uitspraak
De rechter wijst in zijn uitspraak op de motie Aptroot-Bakker, die op 1 november 2005 op aandrang van de OLON met algemene stemmen werd aangenomen in de Tweede Kamer. Hij concludeert hierover: “Het is zonneklaar duidelijk dat de wetgever (zowel van regeringszijde als vanuit het parlement) wenst dat de programma’s van publieke omroepen te zijner tijd ook digitaal worden doorgegeven. Maar het is aan de wetgever om te beslissen in welk tempo en binnen welke termijn digitale doorgifte gerealiseerd en wettelijk verplicht zou moeten zijn”

De wet moet worden aangepast
De overheid erkent het probleem en wil ook de wet wel aanpassen maar heeft tot nu toe verzuimd dit gat te dichten. Onterecht werd er vanuit gegaan dat kabelmaatschappijen zelf hun verantwoordelijkheid ten aanzien van publieke lokale omroepen zouden nemen. Mede door de rechtspraak rond de doorgifte van de publieke lokale omroep in Oss wordt duidelijk wat de consequenties zijn.

Den Haag moet besluiten nemen
Het wordt tijd dat Den Haag op dit punt regeert: dat er besloten wordt dat publieke lokale omroepen toegelaten moeten worden op digitale platforms. Zo niet dan zullen er veel publieke lokale omroepen gaan sneuvelen. De OLON heeft wederom contact opgenomen met het Ministerie van OCW en de Tweede Kamer. Resultaten van deze gesprekken zijn nog niet bekend. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten