Justitie heeft een inval gedaan bij de landelijke commerciële TV-zender RNN7, die in Rotterdam is gevestigd. Daarbij zijn alle studiocamera’s in beslag genomen en is directeur Leo Houkamp aangehouden. De reden voor de actie van justitie is dat hij belastingen zou hebben ontdoken. Daarom heeft de FIOD (Fiscale Inlichten en Opsporings Dienst) beslag gelegd op alle studiocamera’s van de zender.
Het openbaar Ministerie verdenkt Leo Houkamp van het niet of onjuist doen van belastingopgave. Volgens het Algemeen Dagblad is de inval bevestigd door een programmadirecteur van het station. Ondanks de inbeslagneming van apparatuur kunnen de uitzendingen doorgaan. RNN is een zender die landelijk bereik wil verkrijgen en naar eigen zeggen nu al 9,8 miljoen kijkers kan bereiken.
Onlangs startte Viola Holt bij de zender als nieuwslezeres en ook is RNN begonnen met uitzenden van de Vlaamse soap Wittekerke. Vooral de laatste feiten leverden het kanaal ook positieve adviezen op voor het analoge standaardpakket van @Home in Limburg en Brabant.
Administratieve fouten
RNN7 of in elk geval de directeur ervan, staat in zakelijke kringen verder bekend als iemand die op een ‘slimme manier’ zaken doet. Verder staat RNN niet bepaald bij alle leveranciers van diensten positief te boek waar het gaat om het op de juiste wijze nakomen van verplichtingen. Er zouden over een langere periode grove administratieve fouten gemaakt, waarvoor een personeelslid inmiddels op de vingers is getikt.
Barterdeals
“Het is mis gegaan met zogenoemde ‘barterdeals’, waarbij we systematisch te weinig btw in rekening hebben gebracht.” aldus een woordvoerder van het station. Barterdeals houden in, dat de zender aan bedrijven zendtijd geeft in ruil voor goederen zoals apparatuur of meubilair. Beide partijen zijn verplicht btw in rekening te brengen maar RNN lijkt dat (deels) te hebben verzuimd. Of dit laatste opzettelijk is gebeurd of door onoplettendheid is aan justitie om te bepalen.
Doorgifte op kabelnetten
RNN7 dat in 2003 startte, probeert de laatste tijd de ambitie te verwezenlijken om een landelijk commercieel station te worden. Het verkrijgen van doorgifte op kabelnetten is daarbij echter problematisch gebleken. In Den-Haag kon RNN7 geen kabeldoorgifte bedingen (niet analoog en niet digitaal) en deelt nu zendtijd met Infothuis. RNN heeft naast Rotterdam verder kanaaldeling (overdag ETV) in de regio Rijnmond en is te zien via Multikabel (analoog) en Delta-kabel (analoog in plaats van RTL-TV, een wissel waar overigens nooit positieve reacties op zijn gekomen vanuit Zeeland).
RNN7 in HD kwaliteit
Landelijk bereik kreeg de zender pas (ook al is het maar voor een beperkt aantal abonnees) toen Canal Digitaal de zender toevoegde aan het Basispakket. Daarbij geldt echter dat Canal Digitaal hen alleen ‘ restruimte’ kon aanbieden met als gevolg een zeer matige beeldkwaliteit via de satelliet. RNN7 wil echter in HD kwaliteit gaan produceren en uitzenden en had daarom onlangs veel dure apparatuur aangeschaft en kondigde met in diverse interviews aan, als eerste commercieel kanaal op HD-TV over te stappen ook al kan maar een zeer klein percentage dergelijke uitzendingen bekijken.
Mediawet
Eerder overtrad de zender al diverse malen de mediawet waar het gaat om het sponsoren van programma’s. Het station dat wil concurreren met de grote maatschappijen SBS en RTL zegt te kunnen draaien met de hulp van diverse ‘private investors’ maar niemand weet welke dit zijn. RNN stelt er vertrouwen in te hebben dat het goed komt en stelt dat ze een enorm aantal kijkers bereiken en daarmee een prominente plek op de televisiemarkt kunnen innemen. Feit is dat het technisch bereik en de bekendheid van RNN7 niet zo groot is omdat het overgrote deel van de Nederlandse kijkers de zender nog altijd niet kan ontvangen. De zender heeft al diverse malen haar programmatische koers veranderd van regiozender, naar nieuwszender en nu naar landelijke entertainmentzender.
Reactie van Leo Houkamp
Houkamp laat in een toelichting aan Novum weten dat de kwestie heeft te maken met een aangifte uit ‘de hectische beginperiode van RNN7, die de afdeling boekhouding ‘kennelijk’ niet heeft gedaan. In die tijd groeide de omroep sterk en ‘was alles nog niet zo strak geregeld als nu’, stelt de directeur. Houkamp verwacht ook op korte termijn een oplossing. [JHV/Radio.NL/AD/Novum]