De toename van grof taalgebruik op de televisie baart minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) zorgen. “Grof taalgebruik geeft in veel gevallen blijk van een gebrek aan respect voor andere mensen”, schrijft hij in een reactie op vragen van SGP-Kamerlid Bas van der Vlies (SGP). Daaraan verbindt Plasterk geen actie.
Onlangs constateerde TNS Nipo een toename van het aantal scheldwoorden en vloeken op de Nederlandse buis. Van der Vlies drong er bij Plasterk en minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) op aan dat ze iets ondernemen tegen grof taalgebruik. Plasterk uit wel zijn bezorgdheid over het taalgebruik. Hij stelt dat mediabedrijven maatschappelijk verantwoorde televisie moeten maken, maar dat dit hun eigen verantwoordelijkheid is.
In het regeerakkoord nam het kabinet de bepaling op dat media ertoe worden aangezet een gedragscode op te stellen. Van der Vlies wilde weten of deze code ook betrekking zou hebben op het taalgebruik. De minister zegt zich nog te buigen over de gedragscode.
Volgens Plasterk zijn omroepen vrij om taalgebruik in de gedragscode op te nemen. Hij wees erop dat programma’s van omroepen nu al door het Kijkwijzersysteem beoordeeld worden. Voor grof taalgebruik bestaat een speciaal pictogram.
In opdracht van de Bond tegen het Vloeken houdt TNS Nipo sinds 2003 het aantal vloeken op televisie bij in de zogenoemde Vloekmonitor. Vorig jaar werden ongeveer 112 duizend vloeken, scheldwoorden en verwensingen geturfd op de Nederlandse tv. Dat betekende een toename van dertien procent ten opzichte van 2005. Jongerenomroep BNN voerde de lijst aan met 6,7 volgens de Bond tegen het Vloeken grove taaluitingen per uur. [Novum/Radio.NL]