Bekostigingsplicht lokale omroep eindelijk geregeld

Voor veel lokale omroepen lijkt ‘de kogel door de kerk’ te zijn na jaren lang wachten. Op 26 maart 2009 vonden de stemmingen plaats over de zogenaamde Erkenningswet. Bij de behandeling van deze wet heeft de Tweede Kamer een amendement en een motie aangenomen om de financiering van publieke lokale omroepen door gemeenten ‘iets’ beter te regelen. Gemeenten zijn voortaan verplicht de lokale omroep te bekostigen als ze die eenmaal representatief hebben verklaard.

Het amendement is ingediend door Boris van der Ham (D66), Martijn van Dam (PvdA) en Joop Atsma (CDA). Het regelt dat het College van B&W zorgt voor de bekostiging van het functioneren van de publieke lokale media-instelling als de gemeenteraad een positief advies heeft uitgebracht over de representativiteit van diezelfde lokale media-instelling.

“De bekostiging betreft een vergoeding van de kosten die rechtstreeks verband houden met het verzorgen van de publieke lokale omroepdienst, voor zover die kosten niet op ander wijze zijn gedekt, op zodanige wijze dat op lokaal niveau in een toereikend media-aanbod kan worden voorzien en continuïteit van bekostiging is gewaarborgd”. Voor de hoogte van de bekostigingsplicht wordt in de toelichting bij het amendement een richtbedrag genoemd van minimaal 1,30 euro per woonruimte. De Tweede Kamer heeft de Minister in een motie opgeroepen om hierover met de VNG nadere afspraken te maken.

De nieuwe wet voorziet ook in monitoring van de nieuwe regeling door het Commissariaat voor de Media en een evaluatie om de drie jaar. Dit is een extra middel om de gemeenten hun verplichtingen te laten nakomen.

De OLON is met de Tweede Kamer van oordeel dat gemeenten die tot nu toe een bijdrage weigerden, hier ‘pas’ vanaf 1 januari 2010 niet meer onderuit kunnen komen. Lokale omroepen hebben jaren lang moeten wachten op deze nieuwe regeling. De OLON gaat ervan uit dat ook deze gemeenten nu hun verantwoordelijkheid nemen. Met de nieuwe wet wordt het belang van een publieke lokale omroep in elke gemeente in Nederland onderschreven.

Informatiebijeenkomsten
Het CvdM organiseert binnenkort informatiebijeenkomsten voor de lokale omroepen over de nieuwe Mediawet. De nieuwe Mediawet is ook bedoeld om onder andere een betere aansluiting te krijgen tussen de publieke omroep en de digitale media. Zo hebben omroepsites en themakanalen niet langer een aparte status. Ook zijn er wijzigingen in de regels voor reclame en sponsoring en nevenactiviteiten, en is er sprake van een verplichte digitale doorgifte via de kabel.

Maar wat betekent de nieuwe mediawet wet nu precies voor de publieke lokale omroep? Daarom organiseert men nu informatiebijeenkomsten voor lokale omroepen waarin de wijzigingen en consequenties van de nieuwe Mediawet door middel van presentaties en workshops op een rij worden gezet. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten