De Tweede Kamer steunt het nieuwe beloningsbeleid voor de publieke omroep dat minister van Media Ronald Plasterk (PvdA) heeft opgesteld. Dat bleek woensdag tijdens een spoeddebat. Bij de publieke omroep mogen maximaal acht presentatoren meer verdienen dan de minister-president, zei de minister tijdens het debat. Vorige week, toen Plasterk zijn plannen wereldkundig maakte, zei hij nog dat voor een ‘handjevol uitzonderlijke gevallen’ een uitzondering mag gelden.
Op verzoek van de Kamer kwam hij met een nadere specificatie: maximaal vijf presentatoren bij de televisie en drie bij de radio mogen meer verdienen dan 181 duizend euro per jaar.
Een meerderheid van CDA, PvdA en VVD steunt dit beloningsbeleid. De oppositiepartijen SP, PVV en coalitiegenoot ChristenUnie vinden het voorstel niet ver genoeg gaan; deze partijen pleiten ervoor geen enkele uitzondering toe te staan. Joël Voordewind (ChristenUnie) vreest dat op termijn een nieuwe norm ontstaat, naarmate uitzonderingen worden toegestaan.
“Wat is er zo erg aan dat de presentatoren naar de commerciële omroep gaan”, vroeg Martin Bosma (PVV) zich af. De uitzondering zorgt ervoor dat de komende jaren weer miljoenen aan belastinggeld worden bijgeschreven op de rekening van kijkcijferkanonnen als Paul de Leeuw. “Laat ze lekker declareren bij RTL in Duitsland.”
Plasterk vindt verder dat de omroepen de financiële jaarverslagen met daarin de gegevens over de salarissen, openbaar moeten maken. Dat gebeurt nu niet altijd. Hij gaat hierover in gesprek met de omroepen.
Behalve het beloningsbeleid stond het tv-programma Bibaboerderij op de agenda. NRC Handelsblad onthulde recentelijk dat het kinderprogramma van de Tros een onderdeel is van een marketingconcept van supermarktketen C1000. De kruidenier betaalt de hele serie.
Plasterk dreigde dinsdag dat hij de erkenning van de Tros zou intrekken, als de omroep de regels van de regering blijft negeren. Tijdens het debat zegde hij toe dat hij zou onderzoeken of de toezichthouder, het Commissariaat voor de Media, meer bevoegdheden nodig heeft. [Novum/Radio.NL]