De Nederlandse downloadsite Mininova moet van de rechter alle verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verwijderen. Volgens onderzoek van TNO in opdracht van auteursrechtenwaakhond Brein, dat de zaak aanspande, geldt dat voor tachtig tot negentig procent van de verwijzingen op de site. Als de website niet binnen drie maanden de bedoelde verwijzingen schrapt, wordt een dwangsom opgelegd die kan oplopen tot vijf miljoen euro.
De site moet binnen die tijd ook aangeven of het in beroep gaat tegen de uitspraak. De rechtbank in Utrecht oordeelde dat de site zich niet schuldig maakt aan schending van het auteursrecht. De site biedt zogenaamde torrentbestanden aan die doorverwijzen naar andere computers waar auteursrechtelijk materiaal, zoals films, muziek en games, kan worden gevonden. Dat gebeurde sinds juni 2007 ongeveer twee miljard keer. De site biedt het beschermde materiaal niet zelf aan.
De site ging volgens de rechter echter wel in de fout door structureel de mogelijkheid te bieden tot inbreuk op auteursrechten en daarvan te profiteren. Mininova moedigt gebruikers van de site ook aan om beschermd materiaal beschikbaar te stellen.
Het verweer van Mininova dat het niet mogelijk is de torrents die verwijzen naar beschermd materiaal allemaal te kunnen verwijderen, wees de rechter van de hand. Het is volgens de rechter bekend dat films en dergelijke bijna nooit rechtenvrij zijn. Bij torrents die in de categorieën films, games, muziek en tv-series worden geplaatst, mag volgens de rechter dan ook serieus worden betwijfeld of dat wel is toegestaan.
Ook de procedure die Mininova nu heeft om torrents pas te verwijderen als daarover is geklaagd kon de rechter niet bekoren. Dit schiet niet op, omdat de verwijzing daarna weer opnieuw kan worden geplaatst en er een nieuwe klacht nodig is. Bovendien moedigt Mininova volgens de rechter aan dat gebruikers een verwijderd bestand vervangen. [Novum/Radio.NL]