Schipholdirecteur: ‘nepbom’ was doodzonde

Het is een doodzonde geweest dat een tv-presentator van SBS6 erin is geslaagd een nepbom in een vliegtuig te leggen. Dat zei Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine vrijdagmiddag naar aanleiding van de undercoveroperatie van de SBS 6-journalist Alberto Stegeman. “Het is buitengewoon betreurenswaardig, fout, fouter dan fout.” Schiphol heeft extra maatregelen getroffen. Zo zijn er meer controles en ook worden ze minder voorspelbaar. Cerfontaine sloot niet uit dat de beveiliging verder verscherpt wordt.

Cerfontaine ontkende met klem dat Schiphol ‘zo lek als een zeef’ is. “Ik ga u niet vertellen wat we allemaal wel vinden. Onlangs hebben we ook nog twee undercoverjournalisten gepakt.”

Voor de undercoveroperatie van SBS werd iemand ingeschreven bij een uitzendbureau, die zo vervolgens op Schiphol aan de slag kon en een Schipholpas kreeg. De uitzendkracht speelde zijn pas ook door aan Stegeman, die daarop naar eigen zeggen aantoonde dat het eenvoudig is een nepbom in een vliegtuig te planten en dat de controle op drugs op de luchthaven tekortschiet.

Vrijdagmiddag krijgt Cerfontaine de integrale film te zien van SBS 6, die zondag wordt uitgezonden. Stegeman, van het bedrijf Noordkaap, producent van Undercover in Nederland, was niet welkom op de persbijeenkomst van vrijdag. Cerfontaine ontkende overigens dat het om een journalist gaat. Dat vond hij ’te veel eer voor iemand van Noordkaap’. De directeur wees er voorts op dat op Schiphol regelmatig eigen ‘mystery guests’ worden ingezet. Op de vraag of hij de journalist niet dankbaar is, antwoordde hij: “Dankbaar? Dat ben je voor andere dingen in het leven.”

Cerfontaine had alleen een klein fragment gezien van de SBS6-uitzending. Hij verklaarde ‘een kleumende securitymedewerker’ te hebben gezien die in de fout ging. Cerfontaine liet doorschemeren dat de man is ontslagen. “Zo iemand moet je gelijk ontslaan.” De directeur schetste voorts de beperkingen van het beveiligen van een luchthaven. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra, aanwezig voor het beantwoorden van vragen, sprak over ‘de menselijke factor’. De irisscan die per 1 juli van dit jaar voor alle medewerkers op de luchthaven gaat gelden, maakt daar volgens Joustra een einde aan.

De EU schrijft per 2009 voor dat medewerkers op luchthavens aan dezelfde screening worden onderworpen als reizigers. Daar komt dan nog een antecedentenonderzoek voor medewerkers bij. Schiphol voldoet vervroegd, per 1 juli van dit jaar, aan de strengere eisen, benadrukte Cerfontaine meermaals. Per die datum worden er bij alle toegangen voor personeel irisscans ingevoerd.

Uit de presentatie die Cerfontaine gaf, bleek dat ruim vijftigduizend personen in het bezit zijn van een Schipholpas, die toegang verschaft tot afgeschermde gebieden. Van deze pasbezitters werken er 4165 bij een uitzendbureau. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft een onderzoek gelast door de Koninklijke Marechaussee. Daarvan worden maandag al de eerste resultaten verwacht. Volgende week houdt de Tweede Kamer ook een spoeddebat over de kwestie. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten