De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft alle vertrouwen in het behoud van de eigen zendtijd. Dat zei NMO-voorzitter Abderrahman Farsi donderdag tijdens een persbijeenkomst in Hilversum. Hij verwacht dat het bestuur van de omroep voor de deadline van 1 maart weer een afspiegeling is van de moslims in Nederland. Minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat het Commissariaat voor de Media de zendtijd van de publieke omroep mogelijk afneemt of reduceert omdat de samenstelling van het bestuur niet aan de richtlijnen voldoet.
Actualiteitenrubriek Nova heeft de afgelopen vier maanden twee uitzendingen aan de NMO gewijd, waarin wordt beweerd dat conservatieve moslims de omroep hebben overgenomen en liberalen eruit zijn gewerkt sinds het ontslag vorige zomer van toenmalig directeur Frank William. Een oud-medewerker van de NMO zegt in de tweede Nova-uitzending dat er ’totale chaos’ heerst bij de omroep en dat het momenteel lijkt op een ‘moskee-megafoon’.
Volgende week dient weer een rechtszaak over Williams vertrek. Het gerechtshof oordeelde eerder dat het ontslag niet rechtmatig was. William wordt nog gewoon doorbetaald.
Volgens Farsi is het huidige bestuur van negen of tien leden een goede afspiegeling van de diverse islamitische groeperingen in Nederland. Alleen de als liberaal te boek staande Alevieten ontbreken, zei Farsi. “We hebben er de afgelopen maanden alles aan gedaan een Aleviet in het bestuur te krijgen, maar het lukt niet.” Farsi heeft het Commissariaat voor de Media verzocht of hij desnoods zelf een kandidaat mag zoeken.
Farsi sprak van een ‘ontzettende beschadigde reputatie’ van de NMO, mede door de uitzendingen van Nova. De organisatie wilde vanwege gebrek aan vertrouwen niet meewerken aan het programma, en heeft de rechter en de Raad voor Journalistiek ingeschakeld. Farsi wilde niet zeggen of William achter de ‘imagobeschadiging’ zit. NMO-bestuurslid Sahied Nanhekhan zei dat ‘iedereen’ in het bestuur zit, behalve de Alevieten.
NMO-eindredacteur Rashied Alibux zei desgevraagd dat de missie van de omroep ongewijzigd is gebleven, evenals het programmatisch beleid. Mogelijk komt ook het ‘liberaal’ genoemde programma Meeting Point weer terug ‘in een nieuwe vorm’. De NMO zendt jaarlijks ruim 32 uur televisie uit.
Advocaat van NMO Lucien Nix zei dat de sfeer op de burelen van de NMO in tien jaar niet zo goed is geweest. Een deel van het personeel zou ‘bijzonder opgelucht’ zijn sinds William weg is. Ook zou het ziekteverzuim drastisch zijn afgenomen. Volgens de raadsman is nooit ‘een duimbreed’ van de pluriforme doelen van de omroep afgeweken. De beweringen van Nova zijn volgens hem ‘misleidend’, en mede gebaseerd op ‘anonieme laster’ en oud-NMO-medewerkers.
Nova was ruim vertegenwoordigd op de persbijeenkomst. Hoofdredacteur Carel Kuyl zei vooraf dat de NMO twaalf keer tevergeefs is benaderd voor een reactie. Het programma heeft een flink dossier opgebouwd om aan te tonen dat de NMO in handen van conservatieven dan wel radicale moslims is gevallen. [Novum/Radio.NL]