“OLON-topman sjoemelde met omroepgeld”[Update]

Ex-manager van de Bossche lokale omroep Boschtion A.J. Struik heeft omroepgeld doorgesluisd naar zijn eigen bv’s. Daar verdenkt curator mr. J. Groenen van de inmiddels failliete omroep hem van. Groenen ziet aanleiding tot verder onderzoek en overweegt een melding aan de officier van justitie. Elders in het land hebben lokale omroepen soortgelijke klachten. Struik is daarnaast ook nog penningmeester van de OLON.

“De volledige inkomstenstroom uit reclame is niet terug te vinden in de administratie van Boschtion”, schrijft Groenen in zijn faillissementsverslag. “Struik heeft de schijn tegen dat MC Producties Boschtion runt en dat alle inkomsten die daar te genereren zijn, in zijn productiebedrijf terecht komen.” Struik beweert dat zijn bedrijf MC Producties alle inkomsten heeft afgedragen aan Boschtion.

Struik heeft twee bv’s die zich bezighouden met het produceren van programma’s en het verkopen van reclame voor lokale omroepen: MC Producties en het inmiddels failliete Holland Media Combinatie. Nevenvestigingen van deze bv’s zijn ingeschreven op hetzelfde adres als de Bossche lokale omroep, Gestelseweg 2b.

Ex-medewerkers van Boschtion melden dat er niet of nauwelijks een scheidslijn was tussen de stichting Boschtion en de bv’s van Struik. Zij getuigen dat salarisstroken afwisselend kwamen van Boschtion of de bv’s. Salarissen – die regelmatig varieerden in hoogte – werden consequent te laat betaald, variërend van een half jaar tot acht dagen.

ID-banen
Boschtion had vijf betaalde krachten in dienst via een zogenoemde ID-regeling (door gemeente gesubsidieerde banen). Vanwege onduidelijkheid over de salarisbetaling is de subsidie door de gemeente na diverse waarschuwingen een half jaar geleden stopgezet.
Struik is bij tal van andere lokale omroepen in het land betrokken. Ook daar zijn de ervaringen met hem doorgaans negatief. De Nijmeegse omroep Keizerstad FM heeft bijvoorbeeld reclamezendtijd verkocht aan Struik en daar nooit een vergoeding voor gekregen.

Penningmeester van de OLON
De Schiedamse zakenman Struik is tevens penningmeester van de OLON, de landelijke belangenorganisatie van lokale omroepen. Op de website van de OLON wordt gewaarschuwd voor zijn malafide praktijken. Desondanks zien OLON-directeur P. de Wit en OLON-voorzitter H. Posthoorn geen aanleiding tot maatregelen tegen Struik.

 

De dubieuze passie van zakenman Struik
Reclame-inkomsten en subsidiegelden van lokale omroepen die verdwijnen naar bv’s van een zakenman uit Schiedam. Met als gevolg bezoek van deurwaarders, verlies van gemeentelijke subsidie en een faillissement. Lokale omroepen, waaronder Boschtion in -Den Bosch, maken de rekening op na de komst van -interim-manager Albert Jan Struik.

Een aimabele, slimme man met een goede babbel. Zo wordt de Schiedamse zakenman Albert Jan Struik vaak door medewerkers van lokale omroepen betiteld. “Pas toen ik zonder geld thuis zat, viel het kwartje”, aldus een ex-werknemer van de inmiddels failliete lokale omroep Boschtion in Den Bosch. Struik was met drie bv’s (MC Producties, Holland Media Combinatie en LHB-management) bij deze omroep betrokken. Tegelijkertijd was hij interim-manager. Struik wordt er door de curator van Boschtion van verdacht geld van de omroep naar zijn eigen bv’s te hebben doorgesluisd.

Dat er geen duidelijk onderscheid was tussen de stichting Boschtion en de bv’s van Struik, daarover zijn vriend en vijand het eens. Van slechte bedoelingen is echter geen sprake. Daarvan is een aantal ex-Boschtionners overtuigd: “Struik is binnengehaald als redder van de omroep. Het verdiende allemaal niet de schoonheidsprijs, maar het is wel erg makkelijk om hem nu vanalles in de schoenen te schuiven”, aldus Eric van Moorsel, werknemer bij MC Producties en vrijwilliger bij Boschtion en streekomroep Weert. “Het beeld was troebel. Nooit was helemaal duidelijk wanneer iets van MC was, voor Boschtion of andersom. Albert Jan speelde opdrachten toe aan zijn eigen bv’s. Die dubbele pet was niet goed. De verleiding om daar misbruik van te maken was te groot. Toch denk ik dat de bedoelingen goed waren”, getuigt ook een andere Boschtionner.

Moeizaam
Boschtion had, net als omroepen elders in het land, moeite het hoofd boven water te houden. Ook omdat de eerste passie van veel vrijwilligers en medewerkers het maken van programma’s is. Voor de zakelijke kant van de omroep was weinig belangstelling. Het aantrekken van voldoende bestuursleden was bijvoorbeeld een moeizaam proces. Op het moment dat Struik zijn diensten aanbood, in juli 2000, bestond het bestuur van Boschtion uit wijlen Jan Rottier (voorzitter) en Douwe Dekker (penningmeester).

Rottier was, zo blijkt uit verklaringen van ex-medewerkers, zeer in zijn sas met de komst van de Schiedamse zakenman. Vooral het feit dat Struik penningmeester was van de OLON (belangenvereniging van circa 300 lokale omroepen in Nederland), straalde vertrouwen uit. De voortvarende zakenman stelde alvast een concept-overeenkomst op. Enkele passage uit dat contract, dat uiteindelijk nooit is ondertekend:

‘Op persoonlijke titel doe ik het interim-management bij Boschtion, inclusief het beheer van de crediteuren.’ ‘Ten aanzien van verkoopactiviteiten wordt vastgelegd dat een nader in te vullen samenwerking wordt aangegaan met Media Combinatie. Dat betekent dat ik het dagelijks management kan overlaten aan een reeds bestaande structuur.’ ‘De begeleidingsperiode loopt tot midden 2002. De vergoeding wordt berekend op basis van 175 gulden per uur.’ Toen Struik aantrad bij Boschtion, had de omroep naar verluidt 300.000 gulden schuld. Nu bedraagt de schuld 350.000 euro. Struik, die alleen schriftelijk vragen wil beantwoorden, meldt: “Het is redelijk gelukt Boschtion kostendekkend te draaien en geen nieuwe schulden te maken. Wat niet lukte was om genoeg oude schulden af te lossen. En dan kan het vroeg of laat verkeerd gaan.” Boschtion-voorzitter Rottier overleed in september 2002. Penningmeester Dijkstra bleef tot aan het faillissement van Boschtion als enig bestuurslid achter. Over zijn rol bij de ondergang van de lokale omroep schrijft Groenen: “Hij heeft als enige bestuurder nogal makkelijk de feitelijke gang van zaken overgelaten aan de heer Struik.”

Amicaal
Het vertrouwen dat een groep ex-Boschtionners in Struik heeft, wordt niet door iedereen gedeeld. Lange tijd was dat wel zo. Een ex-werknemer wil anoniem uitleggen hoe dat komt. Anoniem, vanwege intimiderend gedrag van ex-Boschtionners rond Struik: “Ik word uitgescholden voor verrader.” Gouden bergen De ex-werknemer noemt Struik ‘amicaal, persoonlijk en inspirerend’: “Het is een man die vertedering opwekt. Hij belooft gouden bergen. Als je thuis komt, denk je: eigenlijk ben ik nog geen stap verder. Afgelopen carnaval hebben wij keihard gewerkt. Maar wij konden steeds niets uitzenden omdat er geen apparatuur was. Toen Albert Jan eindelijk verscheen, maakte ik daar een opmerking over. Hij werd boos en zei: die mentaliteit van jullie ook. Daar schrok ik erg van. Ik heb me meteen ziek gemeld”. Opmerkingen van Struik drongen pas echt door nadat enige afstand was genomen. “Ik hield zo van die omroep, van het radio maken. Natuurlijk zag ik wel eens wat. Bijvoorbeeld dat winst verdween. ‘Ach, dat moet je niet laten terugvloeien in Boschtion. Dat is een bodemloze put. Dat geld gaat meteen naar de schuldeisers. Dat kun je beter op een andere manier weg zetten’, zei Albert Jan. Dat vond ik wel overtuigend.”

Overtuigend vinden andere lokale omroepen in het land Struik en/of zijn bv’s al lang niet meer. Op diverse media-sites staan waarschuwingen. Medewerker Aad van der Wel van omroep Schiedam zond naar nota bene de redactie van OLON het volgende bericht: ‘Gezien het feit dat wij in het verleden in onze regio op zijn zachtst gezegd nogal onplezierige ervaringen hebben gehad met Albert Jan Struik, komen de opmerkingen over de gang van zaken bij Boschtion niet als een verrassing. Nu heet zijn bedrijf kennelijk MC Producties, destijds was het MC Schiedam, MC Vlaardingen MC Capelle of wat al niet meer. Lang nadat wij onze banden met MC Schiedam hebben verbroken, hebben wij schuldeisers aan de deur gehad.’ De ervaringen met Struik in Schiedam dateren van ruim zes jaar geleden. Ze doen sterk denken aan de gang van zaken bij Boschtion. “Er was een eeuwige strijd over financiën. Het geld uit reclame-inkomsten zou worden aangewend voor onze omroep. Het liep perfect als het ging om het deel dat Albert Jan voor zichzelf moest inhouden. Het doorbetalen aan de omroep was steeds een zware strijd”, aldus voorzitter Jan Willem de Boer van radio Schiedam. Hij vertelt dat destijds door omroepen in de regio een waarschuwing naar de OLON is gegaan. Struik was al penningmeester. Er werd geen reden gezien tot het ondernemen van actie.

Keizerstad
In Nijmegen blijkt hoe Struik zich ten koste van Boschtion èn de Nijmeegse omroep Radio Keizerstad verrijkte. MC Poducties kocht voor een kleine 3000 euro reclame-zendtijd bij Radio Keizerstad. Het contract daarvoor werd op naam van Boschtion afgesloten. Boschtion kon Keizerstad niet betalen, terwijl MC Producties wel door de opdrachtgever van de reclame was betaald. “Struik vult zijn zakken en laat een ander failliet gaan”, aldus Keizerstad-directeur I. Kuppens. Struik schrijft: “MC draagt alle inkomsten af aan Boschtion. Boschtion boekt door naar Keizerstad en betaalt vervolgens de rekening niet. Op zich is er geen vreemde weg gevolgd, maar het is wel erg vervelend voor Keizerstad als gedupeerde van het faillissement van Boschtion.”

Ook in Weert zijn er negatieve ervaringen met Struik. De streekomroep verloor de gemeentelijke subsidie na een interventie van MC-werknemer Van Moorsel. Behalve ex-vrijwilliger bij Boschtion is hij daar vrijwilliger. Een medewerker van deze omroep vertelt over haar ervaringen: “Van Moorsel drong er steeds op aan MC Producties binnen te halen. Omdat hij daar zelf werknemer is, hebben we dat niet gedaan. Wel kwam op een gegeven moment Holland Media Combinatie. Wij wisten niet dat dat een zusterbedrijf is van MC. Wel viel mij het één en ander op: Holland Media Combinatie gebruikte onze telefoons, onze computers. We hadden ineens torenhoge rekeningen. Steeds werd gezegd dat ze in Den Bosch zo succesvol reclame hadden verkocht”, aldus de medewerker. Van Moorsel en een club ook nieuw aangetreden vrijwilligers wilden volgens de medewerker zoveel mogelijk muziek op de zender. Op de waarschuwing dat dat volgens het Commissariaat voor de Media niet mag, werd geantwoord: “Wij kunnen toch gewoon iets anders invullen op de controlelijst.” Omdat streekomroep Weert door het draaien van te veel muziek in niets meer verschilde van een commerciële omroep, trok de gemeente de subsidie in. Struik reageert drie dagen na het eerste verzoek uiteindelijk op een fax aan zijn werkgever LHB-management in Amsterdam. Hij stelt bij Boschtion vrijwilliger te zijn geweest. Over de bv’s waarmee hij bij Boschtion actief was, zegt hij: “Voor de buitenwereld is het misschien één pot nat. Maar er is een contract met MC dat regelt zeer nadrukkelijk de activiteiten van MC en de vergoeding die daar eventueel tegenover staat.” Ook dit contract is niet bij curator Groenen bekend. P. van Luyn van LHB-management is vol lof over Struik: ” Ach, de passie van Albert Jan is nou eenmaal media. Daar gooit hij zijn ziel en zaligheid in. Hij heeft een voorliefde voor het opkopen van die bedrijven. Ik heb meerdere malen gezegd: steek daar toch niet zoveel tijd in. Bij ons kun je veel meer geld verdienen. Maar dat wil hij niet.”

De feiten
-Voor zover bekend heeft Albert Jan Struik drie bv’s: MC Producties BV (MC), A.J. Struik BV en Holland Media Combinatie BV (HMC). De laatste Bbv is op 24 december failliet verklaard.

-Struik woont in Schiedam. Bij de Kamer van Koophandel staan op zijn woonadres de bv’s MC, A.J. Struik en HMC ingeschreven. Nevenvestigingen van deze bv’s corresponderen met het adres van Boschtion. Twee andere nevenvestigingen zitten in Maastricht, op een plek waar eerder ook de Maastrichtse lokale omroep was gevestigd.

-Struik heeft een bedrijfseconomische achtergrond en is financieel interim-manager bij LHB-management in Amsterdam. Op het adres van deze bv is ook HMC ingeschreven.

-Boschtion is half november failliet verklaard. Uit een eerste opgave aan de curator blijkt dat er een schuld is van circa 350.000 euro, waarvan 90.000 aan de fiscus, 50.000 euro aan de gemeente Den Bosch en 60.000 euro aan diverse crediteuren.

-Behalve Boschtion, radio Keizerstad, lokale radiostations in Schiedam, Capelle, Vlaardingen en streekomroep Weert hebben de lokale omroepen Start in Sittard, Radio Maastricht en de Heusdense Televisie en Radio Omroep negatieve ervaringen met Struik.

-In 1996 zijn de BLOS en Teleros, na het faillissement van de BlOS, gefuseerd in Boschtion. Een club Boschtionners zendt nu voorlopig uit onder de naam Teleros. Behalve deze omroep strijden radiopiraat Atlantis, radio Orva en het nieuwe rtv BO om de plek op de kabel van het failliete Boschtion.

-In het bestuur van Teleros zitten Boschtionners Johan Alders, penningmeester Douwe Dijkstra en woordvoerder Ger Nijkamp. Frans Kamerling is beoogd voorzitter. Ook MC Producties is bij Teleros betrokken. [Rianneke Huibers en Lisette van der Swaluw /Brabantsdagblad/Radio.NL]

Gerelateerde berichten