Verontruste kijkers willen BBC World terug op kabel Rotterdam

Een groep verontruste kijkers, waaronder prominenten en studenten van de school voor Journalistiek, uit Rotterdam wil de internationale nieuwszender BBC World weer zo snel mogelijk terug hebben op de Rotterdamse kabel en voert daarom actie bij de Rotterdamse Programmaraad.

De motivatie hiervoor is, behalve dat het de beste internationale nieuws-, informatie- en achtergrondzender is, dat een wereldstad als Rotterdam die zichzelf meest internationale stad van Nederland noemt, deze zender van grote allure nu moet missen. En dat valt eigenlijk niet uit te leggen voor een stad die zich internationaal wil profileren, ook op gebied van media en cultuur!

Verdwenen
Vorig jaar september verdween BBC World zonder voorafgaande waarschuwing na 6 jaar van de ene op de andere dag van de Rotterdamse kabel. De zender was namelijk niet geadviseerd door de Rotterdamse programmaraad en UPC besloot om de zender niet in de eigen ruimte op te nemen omdat zij die ruimte kennelijk liever vulden met de programma’s van Tel Sell. De reden voor de programmaraad om BBC World niet te adviseren was dat de ze de zender niet in het pakket vond passen.
Men was onder andere van mening dat vooral Euronews neutraler berichtte in de Irak-oorlog en daarom meer toevoegde aan het pakket en tevens werd er een nieuwe lokale nieuwszender – RNN 7 – geadviseerd die uiteindelijk de plek van BBC World binnen het totale pakket innam. Bovendien werden door het schuiven met uitzendfrequenties door UPC de BBC World kijkers opeens tot veler onvrede met de beelden van de clipzender The Box geconfronteerd.

Onzekerheid
De BBC heeft vorig jaar na het verdwijnen van de Rotterdamse kabel aangeven diep teleurgesteld te zijn en de beslissing onbegrijpelijk te hebben gevonden temeer daar de zender indertijd op de kabel werd gezet nadat uit onderzoek was gebleken dat het de meest gewilde zender was die nog niet was te ontvangen. De vertegenwoordiger van de BBC in Nederland gaf onlangs op een conferentie voor programmaraden aan dat het ieder jaar maar weer afwachten is of de zender geadviseerd wordt voor kabeldoorgifte; het is een soort “Russische roulette” op de Nederlandse kabel zo de omschrijving.
Uiteraard is dat een situatie die verre van ideaal is voor welke aanbieder dan ook want je hebt dus op die manier vaak niet de zekerheid om voor langere tijd een vaste plek op de kabel te verwerven en zo een vast publiek te bereiken. Slechts in uitzonderlijke gevallen kunnen aparte afspraken gemaakt worden met de exploitant om een zender door te geven op een kanaal dat volledig buiten de verantwoordelijkheid van de programmaraad valt en dat dus meer zekerheid voor continuering biedt.

Sinds 1995
BBC World is de wereldwijde commerciële 24-uurs nieuws- en informatie- zender van de BBC en is in Europa nog altijd de snelst groeiende nieuwszender en wereldwijd inmiddels in meer dan 200 landen te ontvangen.

De zender zend in het huidige format uit sinds 1995 en maakt gebruik van een netwerk van 250 correspondenten wereldwijd en heeft als basisprincipe om onpartijdig en objectief nieuws en achtergrondinformatie van het hoogste niveau te brengen Naast ieder uur nieuws en indien uiteraard nodig “breaking news” brengt de zender ook documentaires en besteed aandacht aan business nieuws en techniek en met name ook achtergrondinformatie bij het nieuws. Bekend zijn verder de alom gewaardeerde interviews van Hardtalk met Tim Sebastian, Simpson’s World en Panorama. BBC World kreeg al vele prijzen voor documentaires en voor journalistieke uitmuntendheid.

Ontvangst
In Nederland is de zender in veel plaatsen, waaronder Utrecht, Den Haag, Amsterdam en heel Zeeland, via de kabel te zien maar dus niet overal. Zo maakt BBC World bijvoorbeeld in Limburg vrijwel nergens deel uit van het standaardpakket en dat zit er voorlopig ook niet in. Ook in Groningen, Drenthe en Flevoland is de zender niet te ontvangen evenmin in Eindhoven en omgeving, Leeuwarden en omgeving, Arnhem-Nijmegen (allemaal UPC gebieden) en ook het grootste deel van de universiteitsstad Leiden moet het zonder de zender stellen.

Sinds september vorig jaar is BBC World nu niet meer te zien via de Rotterdamse kabel en ook de omgeving van Rotterdam, waaronder Dordrecht, is nu grotendeels van de zender verstoken. Overigens worden enkele van de programma’s van BBC World wel in de regio Rijnmond uitgezonden door ETV Rotterdam waarmee de BBC een samenwerkingsverband heeft. BBC World kan voorts wel, indien beschikbaar, tegen betaling via digitale kabel, in de ether via Digitenne en gratis via satelliet (Astra, Hotbird) ontvangen worden. Meer informatie over de zender en de programmering is te vinden via BBCworld.com. [JHV]

Gerelateerde berichten