Er is meer dan alleen maar top veertig

Jongeren willen niet meer voor muziek betalen, waardoor de cd dreigt te verdwijnen. ‘Onzin’, meent Willem van Kooten. ‘Mensen zullen in de toekomst gewoon cd’s blijven kopen’. De oud-dj en zakenman is niet bang voor alle veranderingen in de muziekindustrie. Ook al maken de grote maatschappijen alles kapot, is de overheid niet goed bij zijn hoofd en moet de jeugd leren dat muziek niet gratis is, alles komt goed. ‘Behalve in Nederland!’

„Ze zijn helemaal gek geworden in dit land. Cd’s verkopen niet meer. Vreemd, hè? Loop een winkel binnen en ze hebben alleen de top veertig staan. Er is toch meer in het leven. De nieuwe Jamie Cullen. Hartstikke goed, maar je kunt het nergens kopen. Hoor je me? Hoor je me?

Belachelijk! Dat komt door de multinationals. Daar zitten geen muziekkenners meer. De maatschappijen zijn in handen van accountants, advocaten en beleggingsgroepen en het gevolg daarvan kun je dagelijks zien en horen.“.

„Het imago van een artiest is tegenwoordig belangrijker dan de muziek geworden. Die lui denken ‘we pompen er honderd miljoen in en dan betaalt het zich wel terug’, maar zo werkt dat niet. Natuurlijk gaat het slecht met de industrie. Het is hun eigen schuld. Veel te dure artiesten, veel te veel video’s, veel te hoge kosten.“

„Ze hebben er een soort Cup a Soup van gemaakt. Wat instantpoeder, water erbij en klaar ben je. Idols! Ook zoiets. Een groothandel in eendagsvliegen. Wil ik niks mee te maken hebben. Prima als tv-vermaak. Als ik maar niet hoef te kijken. Dat heeft met muziek niets te maken. De beeldcultuur van MTV, TMF, The Box en Idols heeft meer kwaad dan goed gedaan. Alles wat op tv is te zien, wordt ook op de radio gedraaid. Voor iets anders is geen plaats meer. De radio is trendvolger geworden in plaats van trendsetter. Eerst de popster maken en daarna komt de muziek wel. Fout natuurlijk.“

Videoclip
„Bands willen zich tegenwoordig profileren met een videoclip, maar ze zouden beter eerst jarenlang alles plat kunnen spelen. Dat wordt ze niet meer geleerd. Zo’n band als Cape Canaveral uit Breda. Die jongens maken aardige liedjes, maar daar kom je er niet mee. Ik loop al een jaar tegen ze te roepen dat ze vooral veel moeten spelen. Eerst Brabant veroveren, dan Limburg, dan Zeeland, dan de rest van Nederland. Ik heb ze een contract bij mijn platenlabel Red Bullet gegeven, omdat ze nu veertig optredens hebben staan. Zo moet dat. Overal spelen, desnoods voor niks, zelf je versterkers sjouwen. Als ze zich aan de wet van Van Kooten houden komt het goed. ‘De vier T’s’, Talent, Toewijding, Tijgeren en Timing, dan koopt de jeugd die cd’s heus wel. Die nieuwe apparaten en technieken dat maakt allemaal niks uit. Zo’n iPod met tienduizend titels, de komst van iTunes, doe maar. Het kan niet tippen aan The Real Thing als een cd of dvd. Ik voorspel de kleine platenlabels een grote toekomst.“

„Als jongeren iets echt willen hebben, schaffen ze gewoon de cd aan. Ik ben niet zo somber over de toekomst van de cd. Muziekliefhebbers kunnen gerust een nieuwe cd-speler kopen. Die schijf gaat er ondanks de voorspellingen niet uit. Wat kost zo’n cd’tje in de winkel. Tien euro. Dat is toch niks. Drie, vier biertjes. Een cd blijft een prima uithangbord. De hitparade werkt niet meer, maar dat geeft niet. Je moet toch singles blijven uitgeven. Als promotie. Geef ze weg, deel ze uit.

En soms bij K3 bijvoorbeeld verkoopt het ineens wel goed. De mensen boven de twintig blijven toch wel cd’s aanschaffen.“ „De jeugd gaat niet meer naar de winkel, maar dat is een kwestie van opvoeden. Ze zijn verpest. Jongeren denken dat muziek gratis is. Dat is niet zo. Het is kunst… of zeg maar een cultuuruiting en daar moet je voor betalen. Ik maak me daar niet zo druk om, want dat komt wel goed. Desnoods via rechtszaken tegen illegaal downloaden. De nieuwe generatie moet leren dat het normaal is om te betalen.“

„Met de muziekindustrie komt het wel goed. Daar lig ik niet wakker van. In Nederland blijft het echter behelpen. We zijn hier niet goed bij ons hoofd. Er worden met overheidssubsidie Rockacademies opgericht. Leuk hoor, maar het zijn opleidingen tot werkloosheid. Er is namelijk geen vervolg. Nederland heeft geen infrastructuur voor jonge muzikanten. Je kunt als je wilt aardig wat optreden, maar daar blijft het bij. De radio kun je vergeten. Die draaien alleen maar gouwe ouwe, met dank aan de overheid.

Crisis
Lokale bands krijgen gewoon geen kans op de radio en dan maak je alles kapot. De overheid heeft 330 miljoen euro verdiend aan de etherfrequenties. Degenen die dat betaald hebben zijn geen muziekliefhebbers, dat zijn zakenmensen die hun geld terug willen verdienen. Dus draaien ze allemaal hetzelfde. Risicoloos. Waar blijven de nieuwe bands? Begrijpelijk uit zakelijk oogpunt, maar dat is geen goed cultuurbeleid. Daarom gaat het hier zo slecht met nieuwe, jonge bands.“

„In Frankrijk en Canada moeten omroepen minimaal veertig procent vaderlands repertoire draaien. Daar gaat het dan ook stukken beter. In Frankrijk is geen crisis in de muziekwereld. We zijn hier niet trots op onze taal, ons volk en ons land. Dat heeft allemaal met elkaar te maken.“

BTW-tarief
„Dat zo’n minister Zalm het vertikt om cd’s in het goedkope BTW-tarief in te delen, dat is toch van de gekke. In alle ons omringende landen gebeurt dat wel.“ „De overheid moet niet alleen goed voor Philips en Akzo zorgen, maar ook voor de kleintjes. Laat de markt zijn werk doen. Daar ben ik als liberaal helemaal voor, maar zorg wel voor een goede infrastructuur voor de muziekscene. Als je in Amerika een radiozender wilt beginnen, krijg je een stempel en je kunt je gang gaan.

Hier moet eerst voldaan worden aan allerlei regeltjes en moet je je bovendien blauw betalen. Nirvana is groot geworden omdat een radiostation in Seattle ze ging draaien. Daar is het mee begonnen. Dat kan niet in Nederland. Denkt er nou niemand na in dit land?“ [DeStem/Radio.NL]

Gerelateerde berichten