Ook de Noord-Hollandse kabelaar Multikabel wil bieden op dertig procent van de aandelen in Digitenne. Ook KPN heeft interesse, ondanks dat de resultaten van aanbieder van digitale televisie door de ether nog tegenvallen.
Multikabel laat in een persbericht weten dat ze interesse heeft om haar huidige netwerk uit te breiden met digitale televisie. Deze zal worden aangeboden aan inwoners van Noord-Holland die met de tv-kabel niet worden bereikt.
“Dit komt doordat het aanleggen van een kabelnet er bedrijfseconomisch onmogelijk rendabel kan plaatsvinden. Het aanbieden van digitale televisie via de ether (DVB-T) – waarvoor in Nederland alleen Digitenne over een licentie beschikt – is hiervoor een alternatief.”
KPN bevestigt dat ze belangstelling heeft om het aandeel in Digitenne uit te breiden: “Maar we hebben de overheid alleen nog maar gevraagd welke mogelijkheden daartoe bestaan. Daar krijgen we een antwoord op en pas dan gaan we bekijken of we daadwerkelijke stappen zetten.”
De Vecai is woedend over het advies van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, dat donderdag uitlekte. Daarin staat dat er geen bezwaar is als KPN het aandeel in Digitenne uitbreidt. Op grond hiervan neemt minister Brinkhorst een besluit. De Vecai vindt het ongewenst dat KPN haar macht in infrastructuren uitbreidt, omdat ze al ADSL en UMTS kan aanbieden in de breedbandmarkt. De Vecai vindt dat KPN, gezien de dominantie, niet tegelijkertijd televisie over ADSL en via Digitenne mag distribueren. Enertel, dat bouwt aan een draadloos netwerk voor breedband distributie (WLL) is ook tegen de eventuele inlijving van Digitenne door KPN.
KPN wil op de bezwaren niet specifiek ingaan: “Iedereen mag daar een eigen mening over hebben, zo goed als wij ook onze wensen uiten.” In Netkwesties zegt de directeur van de Vecai dat hij goede mogelijkheden ziet om Digitenne uit te breiden met distributie van televisie naar mobiele terminals. In combinatie met UMTS zou dit goede mogelijkheden bieden. In datzelfde artikel staat echter dat Digitenne tot op heden geen succes is: er zijn maar 30.000 aansluitingen afgezet, terwijl dat er vandaag, één jaar na de start, 100.000 hadden moeten zijn. [Planet/Radio.NL]