Televisie wordt nog platter en zuiniger

De televisie van de toekomst is nog geen drie millimeter dik, hij gebruikt veel minder stroom dan een lcd-scherm en heeft een veel scherper beeld. Onderzoekers van het Philips-laboratorium in Eindhoven hebben een eerste werkend prototype gebouwd van iets meer dan dertig centimeter breed. Philips laat dit prototype volgende week zien tijdens een internationale conferentie in Seattle.

De televisiebuis, waarmee elektronicaconcern Philips groot is geworden, is uit: die is te zwaar en te log. Het veel plattere lcd-alternatief verovert de wereld, als computerscherm en als breedbeeld kleurentelevisie. De lcd-technologie, gebaseerd op vloeibare kristallen, na twintig jaar ontwikkeling geperfectioneerd, genereert nu voor Philips miljardeninkomsten.

Een lcd-scherm verbruikt echter veel stroom en is bovendien dik, nog steeds enkele centimeters. Dat komt omdat aan de achterkant een soort lichtbak zit. Die is nodig om minuscule kristalletjes te belichten om beelden te genereren. Philips maakt voor haar nieuwe tv gebruik van zogeheten polyleds. Dat zijn lampjes die gemaakt zijn van speciale kunststoffen. Zo’n stukje plastic licht op als daar een stroompje doorheen wordt gestuurd. De kunststofkeuze bepaalt de kleur.

Met deze basale vinding, die dateert van eind jaren tachtig, zijn minuscule lichtpuntjes (pixels) te maken, volledig in kunststof uitgevoerd. Elk pixel voor een kleurenscherm is opgebouwd uit drie polyleds met de basiskleuren groen, rood en blauw. Besturingselektronica stuurt de menging: elk pixel kan zo alle kleuren van de regenboog krijgen. Een groot beeldscherm is opgebouwd uit honderdduizenden superkleine pixels.

Philips heeft geavanceerde inkjetprintertechnologie ontwikkeld om die kunststof pixels op een glasplaat aan te brengen, het uiteindelijke beeldscherm. Drie jaar geleden waren dat nog schermpjes van hooguit enkele centimeters, éénkleurig geel. De goedkope printertechnologie is verder verfijnd. Er worden nu proefschermen gemaakt van dertig centimeter met een kleurentelevisiekwaliteit die niet met lcd-techniek te bereiken is.

Het eerste prototype polyled-tv is een houtje-touwtje-exemplaar. Komend weekend stapt Philips-onderzoeker Nijs van der Vaart met dat prototype op het vliegtuig naar Seattle. Vier koffers heeft hij ervoor nodig. De besturingselektronica neemt de meeste ruimte in. ‘Die is echter eenvoudig onder te brengen in een simpel chipje’, zegt hij.

Volgens Van der Vaart heeft Philips een technologievoorsprong op de concurrentie omdat er nu al meer dan drie jaar ervaring is opgedaan met de industriële productie van polyled-schermpjes, weliswaar monochroom, van enkele centimeters groot. Philips gebruikt die kleine schermpjes sinds twee jaar als display op haar Sensotec-scheerapparaat. En sinds een maand zijn er in Taiwan uitklapbare mobiele telefoontjes te koop met een gewoon lcd-kleurenschermp, en aan de buitenkant een monochroom polyledschermpje. Als dat uitstaat, is het een spiegeltje.

Massaproductie van kleurenschermen is volgens Van der Vaart binnen twee jaar te verwachten. Het gaat dan in eerste instantie om schermpjes van tien tot twintig centimeter in dvd-spelers of autonavigatiesystemen. [Volkskrant/Radio.NL]

Gerelateerde berichten