Regering houdt Colorful Radio overeind

Publieke Omroep kan dankzij ingrijpen van de regering verder met Colorful Radio. Op een uitspraak van de voorzieningenrechter of een definitief oordeel van het Commissariaat voor de Media hoeft niet meer te worden gewacht, want per Koninklijk Besluit is Colorful Radio voorlopig toegestaan.

Volgens alle betrokkenen een hoogst ongebruikelijke gang van zaken. Publieke Omroep heeft het kabelstation Colorful Radio overgenomen van de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger, die er geen brood meer in zag nadat de zender geen FM-frequentie kreeg. Met Colorful Radio hoopt Publieke Omroep meer allochtone jongeren te kunnen bereiken.

Onderzoek
Uit tal van onderzoeken blijkt dat dit de publieke zenders tot nu toe maar mondjesmaat lukt, hoewel het als een buitengewoon belangrijke taak wordt gezien. Vorige maand nog besloot het Commissariaat voor de Media dat de plannen met Colorful Radio niet mochten doorgaan. Het Commissariaat oordeelde dat het als neventaak ontoelaatbaar was, en vreesde voor verschraling van het programma-aanbod voor allochtone jongeren op de andere publieke zenders.

Bezwaarprocedure
Publieke Omroep startte daarop een bezwaarprocedure, die nog loopt. Op 5 juli is er een hoorzitting, waarop Publieke Omroep met een aangepast plan van aanpak mag proberen het Commissariaat alsnog over de streep te trekken. Volgens een woordvoerder van het Commissariaat is ongeveer zes weken later een definitief besluit te verwachten. In het kader van de bezwaarprocedure is Publieke Omroep naar de rechter gestapt om het eerste besluit van het Commissariaat te laten schorsen.

Verbod op Colorful Radio
Normaal gesproken een formaliteit, die het mogelijk maakt om voorlopig met Colorful Radio door te gaan. De zaak zou begin juli dienen. Maar dat is nu in feite niet meer noodzakelijk. Staatssecretaris Medy van der Laan heeft namelijk op 11 juni het voorlopige verbod op Colorful Radio per Koninklijk Besluit laten schorsen.

Volgens haar woordvoerster was die maatregel nodig omdat anders de wettelijke termijn voor de opschorting van het verbod zou worden overschreden. Het Commissariaat voor de Media nam zijn besluit midden mei, en de staatssecretaris had een maand de tijd om tot schorsing te kunnen overgaan.

Van der Laan vindt het zeer belangrijk dat de publieke omroep allochtone jongeren weet te bereiken, en Colorful Radio zou daaraan een stevige bijdrage kunnen leveren. Door het verbod op te schorten wil ze ruimte bieden aan Publieke Omroep en het Commissariaat om de zaak op te lossen. Ze heeft op dit moment geen plannen om zelf initiatieven te nemen, maar wacht af wat de hoorzitting van het Commissariaat oplevert.

VCR naar de rechter
Wat er gebeurt als het Commissariaat bij zijn negatieve oordeel blijft, is niet duidelijk. Mogelijk zal Van der Laan dan opnieuw ingrijpen en het definitieve besluit van het Commissariaat laten vernietigen, maar ze wil daarop niet vooruitlopen. De vereniging van commerciële radiozenders, VCR, heeft zich steeds tegen de plannen van de publieke omroep verzet. Het zou een vorm van oneerlijke concurrentie zijn. VCR-voorzitter Martin Banga was dan ook tevreden over het verbod op de plannen van Publieke Omroep, waartoe het Commissariaat vorige maand besloot. Nu de overheid dat verbod heeft geschorst is Banga kwaad, en overweegt de VCR de staat voor de rechter te slepen. Staatssecretaris Van der Laan is niet onder de indruk, via haar woordvoerster laat ze weten eventuele stappen van de commerciële zenders af te wachten.  [Spreekbuis/Radio.NL]

Gerelateerde berichten