Gegevens programma’s tv vrijgeven

De programmagegevens van de publieke omroep dienen kosteloos ter beschikking te komen van geïnteresseerden, bijvoorbeeld om er eigen programmagidsen mee samen te stellen.

Dit is de gedachte achter het initiatiefwetsontwerp van de Kamerleden Örgü (VVD) en Bakker (D66), dat vandaag is ingediend en voor advies naar de Raad van State is gestuurd. Het wetsontwerp behelst een wijziging van de Mediawet. Daarin wordt voorzien dat de publieke omroepen hun programmagegevens overdragen aan een aparte stichting, die de gegevens weer zou verstrekken aan ,,derden die daarom verzoeken”.

Thans is het zo dat de NOS de programmagegevens beheert, die ze vervolgens onder strenge voorwaarden ter beschikking stelt aan derden, zoals buitenlandse programmabladen of dagbladen, maar alleen voor publicatie op de dag van uitzending. Het dagblad De Telegraaf en de commerciële omroeporganisatie HMG, die beide plannen hebben voor het het uitgeven van een eigen omroepgids, zijn al jarenlang verwikkeld in juridische procedures tegen het restrictieve beleid van de NOS, dat stoelt op de huidige Mediawet.

Volgens Fadime Örgü, een van de initiatiefnemers van het wetsontwerp, is het hoognodig deze kwestie bij wet te regelen. Voor haar partij is dat een principiële zaak, zegt zij. Het bestaande monopolie op de omroepgegevens, dat vooral de gidsen van de publieke omroepen ten goede komt, is achterhaald omdat het bestaande systeem, waarbij de positie van omroepen wordt afgemeten aan het aantal lid-abonnees, toch algemeen als achterhaald wordt beschouwd.

Wanneer de programmagegevens op ruimere schaalbeschikbaar komen, kan dat leiden tot ruimere voorpubliciteit voor de programma’s van de publieke omroep, meent Örgü. ,,Op indirecte wijze kan de bevrijding van de programmagegevens op die manier helpen de kijkcijfers van de publieke omroep omhoog te brengen”, meent Örgü.

De LPF heeft al laten weten de initiatiefwet Örgü-Bakker in de Tweede Kamer te zullen ondersteunen. De PvdA voelt ook wel voor het idee, met dien verstande dat de grootste oppositiepartij vindt dat derden de gegevens niet kosteloos zouden hoeven krijgen. Dat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een dezer dagen uitspraak doet in het conflict tussen NOS en Telegraaf/HMG is voor het initiatiefwetsontwerp niet relevant, meent Örgü. ,,Het is in ieder geval iets wat beter wettelijk geregeld kan worden, anders dreigt nog jaren traineren”. [NRC/Radio.NL]

Gerelateerde berichten