Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tros en Vara winnen omroepverkiezingen

In het kader van de discussie over het omroepbestel heeft TNS NIPO een opiniepeiling uitgevoerd. Dit onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 570 Nederlanders van 10 jaar en ouder.

Als er op dit moment verkiezingen worden gehouden voor de publieke omroepen, waarbij iedereen drie omroepen kan kiezen, met daarbij de vermelding dat op basis van de uitslag de hoeveelheid zendtijd wordt bepaald, dan zouden de TROS en de VARA het grootst zijn. BNN staat op vergelijkbare hoogte als de AVRO en de NOS. Het bepalen van bestaansrecht van omroepen op basis van lidmaatschap lijkt op basis van deze onderzoeksresultaten niet gerechtvaardigd.

36 procent noemt zowel TROS als VARA als omroepen die ze graag in het bestel willen. De AVRO haalt 26 procent en BNN 24 procent gevolgd door de NOS (23 procent), NCRV en KRO (17), VPRO (12) en EO (10). Momenteel verdeelt de overheid de zendtijd van omroepen op basis van hun ledentallen (omroepgidsen). Opmerkelijk is dat de EO dan de grootste is, terwijl de EO-programmamakers bij verkiezingen het laagste scoren. Ook de KRO en de TROS hebben nu veel leden.

De leeftijdsverdeling komt qua stemgedrag overeen met wat men zou verwachten: BNN wordt significant meer gekozen door mensen tot 34 jaar (43%) en significant minder door mensen van 45 jaar en ouder (8%). De AVRO, KRO en NCRV worden significant meer gekozen door mensen van 65 jaar en ouder (respectievelijk 41, 30 en 30%). De VARA heeft significant meer kiezers in de leeftijdsgroep 35 tot en met 44 jaar (46%). [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten