Koninklijk Besluit houdt Colorful Radio overeind

De Publieke Omroep kan dankzij ingrijpen van de regering voorlopig verder met Colorful Radio. Staatssecretaris Van der Laan heeft per Koninklijk Besluit een eerder verbod van het Commissariaat voor de Media laten schorsen. De Vereniging van Commerciële Radio (VCR) probeert inmiddels via de rechter Colorful Radio uit de lucht te halen.

De Publieke Omroep heeft het kabelstation Colorful Radio overgenomen van de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger, die er geen brood meer in zag nadat de zender geen FM-frequentie kreeg. Met Colorful Radio hoopt de Publieke Omroep meer allochtone jongeren te kunnen bereiken. Uit tal van onderzoeken blijkt dat dit de publieke zenders tot nu toe maar mondjesmaat lukt, hoewel het als een buitengewoon belangrijke taak wordt gezien.

Vorige maand nog besloot het Commissariaat voor de Media dat de plannen met Colorful Radio niet mochten doorgaan. Het Commissariaat oordeelde dat het station als neventaak ontoelaatbaar was, en vreesde voor verschraling van het programma-aanbod voor allochtone jongeren op de andere publieke zenders. De Publieke Omroep startte daarop een bezwaarprocedure, die nog loopt. Men hoopt met een aangepast plan van aanpak het Commissariaat alsnog over de streep te trekken. De hoorzitting in deze procedure zou op 5 juli jongstleden plaatsvinden, maar is uitgesteld tot begin augustus omdat de tegenpartij, de VCR, zijn stukken niet tijdig had ingeleverd.
 
Van der Laan
Maar in de tussentijd heeft staatssecretaris Medy van der Laan het voorlopige verbod op Colorful Radio dus per Koninklijk Besluit laten schorsen. Van der Laan vindt het volgens haar woordvoerder zeer belangrijk dat de Publieke Omroep allochtone jongeren weet te bereiken, en Colorful Radio zou daaraan een stevige bijdrage kunnen leveren.

Door het verbod op te schorten wil ze ruimte bieden aan de Publieke Omroep en het Commissariaat om de zaak op te lossen. Ze heeft op dit moment geen plannen om zelf initiatieven te nemen, maar wacht af wat de bezwaarprocedure bij het Commissariaat oplevert. Wat er gebeurt als het Commissariaat bij zijn negatieve oordeel blijft, is niet duidelijk. Mogelijk zal Van der Laan dan opnieuw ingrijpen en het definitieve besluit van het Commissariaat laten vernietigen, maar ze wil daarop niet vooruitlopen.
 
VCR sleept Publieke Omroep voor de rechter 
De VCR heeft zich steeds tegen de plannen van de Publieke Omroep verzet. Het zou een vorm van oneerlijke concurrentie zijn. VCR-voorzitter Martin Banga was dan ook tevreden over het verbod op de plannen van de Publieke Omroep, waartoe het Commissariaat vorige maand besloot.

De VCR is kwaad over de schorsing van dit verbod door de staatssecretaris en heeft de Publieke Omroep gedaagd bij de voorzieningenrechter. De vereniging vindt dat de Publieke Omroep uitvoering moet geven aan het eerste besluit van het Commissariaat en de uitzendingen van Colorful Radio onmiddellijk moet stopzetten. De VCR voert daarbij aan dat het Koninklijk Besluit geen inhoudelijke motivering kent. [Spreekbuis/Radio.NL]

Gerelateerde berichten