Op 4 en 5 mei herdenkt Nederland haar oorlogsslachtoffers en vieren we zestig jaar bevrijding. Via tv, radio en internet besteedt de Wereldomroep uitgebreid aandacht aan deze dagen. Uiteraard wordt er uitgebreid verslag gedaan van de herdenkingen op 4 mei en de festiviteiten op 5 mei. Maar op 5 mei wordt er een heel bijzonder stuk radio uitgezonden: een reconstructie van een uitzending van Radio Oranje uit 1945. Hieronder is een schema te vinden met alle uitzendingen:
TELEVISIE: BVN
Woensdag 4 mei
19.55 – 20.35 uur / Nationale dodenherdenking
Rechtstreekse NOS-uitzending van de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Daarin onder meer een toespraak door minister-president Balkenende, de kranslegging door de koningin en de prins van Oranje, twee minuten stilte om 20.00 uur, overige kransleggingen en het defilé. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso verzorgt de muziek en speelt het speciaal voor de herdenking gecomponeerde Tot de doden.
Donderdag 5 mei
21.33 – 22.38 uur / Samenvatting Bevrijdingsdag
Alle hoogtepunten van de 60e Bevrijdingsdag op een rij. Met daarin de 5-mei lezing door prins Willem-Alexander, het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Den Bosch door premier Balkenende en het bevrijdingsfestival in Den Haag. Ook een verslag van het laatste defilé in Wageningen, afgenomen door prins Willem-Alexander, die daarmee in de voetsporen treedt van zijn grootvader prins Bernhard.
22.38 – 23.38 uur / Concert op de Amstel
De traditionele afsluiting van Bevrijdingsdag is een feestelijk concert in de openlucht, met koningin Beatrix als hoofdgast. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht onder leiding van Jos Pommer speelt werken van onder meer Rogier van Otterloo, Glenn Miller en Ravel. Gastsoliste van dit concert is Simone Kleinsma. Het concert wordt traditiegetrouw besloten met We’ll Meet Again.
Zondag 8 mei
13:30 – 16:30 uur / Bevrijders van toen… in Apeldoorn
Tweeduizend veteranen die in 1945 Nederland hielpen bevrijden, komen op 8 mei naar Apeldoorn voor het nationaal veteranen defilé. De veteranen uit Canada, Groot-Brittannië, Amerika en Polen lopen of rijden mee op jeeps, tanks en pantservoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Het defilé start bij paleis ’t Loo en wordt afgenomen door prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. Verslaggevers langs de route lopen of rijden met de veteranen mee en er zijn reportages te zien, o.a. over de bijzondere band die Nederland heeft met Canada.
RADIO
Zondag 1 mei tot en met woensdag 4 mei
17.00 – 18.00 uur / Nieuwslijn
Diverse reportages over Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding. Bijvoorbeeld over het verzet in het dorpje Scherpenzeel en een korte discussie over de dromen van 1945 en wat daarvan terecht is gekomen.
Donderdag 5 mei
07.00 – 08.00 uur / Nieuwslijn
08.00 – 09.00 uur / Nieuwslijn
13.00 – 14.00 uur / Nieuwslijn
17.00 – 18.00 uur / Nieuwslijn
18.00 – 19.00 uur / Nieuwslijn
In de Nieuwslijn uitzendingen van 5 mei wordt gedurende de hele dag live verslag gedaan van Bevrijdingsdag in Wageningen en het laatste defilé door veteranen. Verder zijn er sfeerimpressies van Bevrijdingsfestivals door het hele land.
16.15 – 16.45 uur / Radio Oranje
Speciale reconstructie van een uitzending van radio Oranje uit 1945.
Na 19.00 uur / Nieuwslijn
Samenvattingen van Bevrijdingsdag 2005.
Zaterdag 7 mei
10.00 – 12.00 uur / Hollands Diep
De gehele uitzending van Hollands Diep staat in het teken van de Bevrijding. Met als speciale gasten de muzikanten die 60 jaar geleden de Dutch Swing College Band oprichtten.
INTERNET
In de special Tweede Wereldoorlog op de website van de Wereldomroep zijn er artikelen te vinden over de oorlogsjaren en over herdenking en bevrijding. Dit jaar is er speciale aandacht voor de Tweede Wereldoorlog in de Pacific. In 1945 wordt Nederlands-Indië bevrijd van de Japanse bezetter. Daarna komt het land in een onafhankelijkheidsstrijd terecht. Uiteindelijk geeft Nederland in 1948 haar kolonie op en is de Republiek Indonesië een feit. Welke rol speelden Nederland, Japan en Indonesië in dit conflict? En hoe kijken deze drie naties terug op wat er toen is gebeurd? [J.S./Radio.NL]