Publieke Omroep brengt nu ook digitale radio-uitzendingen via de ether

De Publieke Omroep begint naast de bestaande distributie met digitale radio-uitzendingen via de ether. In de komende maanden moet zo’n 40% van de bevolking worden bereikt. Voor ontvangst van het digitale ethersignaal is een speciale ontvanger nodig.

Op testbasis zijn sinds 7 februari de radiostations Radio 1, 2, 3FM, Radio 4, 747 AM en de Concertzender in de Randstad via DAB te beluisteren. Binnenkort wordt ook de draadloze doorgifte van de websites van de radiostations van de Publieke Omroep getest. De Nozema zendt de signalen uit via de zender Lopik. In de komende maanden komen daar de zenders Rotterdam en Haarlem bij. Met deze inzet kan zo´n 40% van de bevolking bereikt worden. Voorwaarde is wel dat een speciale DAB-ontvanger wordt gebruikt.

Met het initiatief van de Publieke Omroep is een einde gekomen aan de radiostilte in ons land op het gebied van DAB. Nederland was tot dusver het enige land in West Europa waar geen digitale radio in de ether te beluisteren viel. In de ons omringende landen kregen de publieke omroepen al enkele jaren zendvergunningen uitgereikt van de overheid om te helpen de consumentenmarkt te ontwikkelen. Bovendien stimuleren de publieke omroepen zo de commerciële omroep om ook te starten met DAB-uitzendingen.

Het initiatief van de Publieke Omroep is tenslotte mede bedoeld om de beleidsvorming over DAB bij de Nederlandse overheid, die op gang komt nu meer duidelijkheid in de FM-band is geschapen, te ondersteunen. De Nederlandse overheid treft voorbereidingen voor een DAB-planningsconferentie medio 2002. Tijdens de conferentie zal Nederland trachten extra DAB-capaciteit te verkrijgen voor de Nederlandse markt. Dat nu ook in Nederland via DAB wordt uitgezonden versterkt het Nederlandse standpunt aanzienlijk. DAB is dus mogelijk de toekomstige opvolger van FM-radio. [M]

Gerelateerde berichten