Het lijkt erop dat analoge radio-uitzendingen in het Verenigd Koninkrijk sneller ten einde gaan komen dan gepland. Als het aan de commerciële radiostations ligt, dan zullen al in 2015 alle analoge FM- en AM-frequenties buiten gebruik zijn gesteld. Dit blijkt uit een vertrouwelijk document dat in handen is gekomen van de Engelse krant ‘The Guardian’. Momenteel voert ‘Radio Centre’, de overkoepelende organisatie voor commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk, gesprekken met de BBC om een gezamenlijk plan op te stellen voor het uitschakelen van de analoge frequenties.
Aanvankelijk stond de uitschakeling van de analoge frequenties nog pas op zijn vroegst in 2030 gepland. Nu Digital Audio Broadcasting (DAB) en andere vormen van digitaal luisteren (internet, satelliet en televisie) met een opmars bezig zijn, overwegen de radiostations om de analoge uitzendingen eerder te staken. Maar om deze uitschakeling soepel te laten verlopen is het belangrijk dat zowel de commerciële radiostations als de BBC op één lijn zitten. In oktober vorig jaar hebben dan ook de eerste gesprekken plaatsgevonden tussen de commerciëlen en ‘the Beeb’, zoals de BBC ook wel in de volksmond wordt genoemd. Beide partijen zijn van mening dat de uitschakeling van de analoge frequenties tussen 2010 en 2015 haalbaar moet zijn.
Waarschijnlijk zullen in eerste instantie voornamelijk de analoge AM-frequenties buiten gebruik gaan worden gesteld. De commerciële middengolfstations trekken namelijk nog slechts 3,8% van het totaal aantal luisteraars. Niet voor niets heeft Virgin Radio ook al te kennen gegeven dat het binnen enkele jaren af wil van deze frequenties. Ook is het nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de AM-frequenties van het oldiesnetwerk Capital Gold, als deze over enkele maanden fuseert met het landelijke station Life. Desondanks is het wel degelijk mogelijk om voldoende luisteraars te trekken via de middengolf. Weliswaar niet met muziek, maar met overwegend gesproken woord. Dit bewijst BBC Radio Five Live, dat wekelijks 5,7 miljoen luisteraars weet te trekken via haar middengolffrequenties, zo meldt ‘de Telegraph’. Na de AM-frequenties zouden de FM-frequenties langzaam worden uitgeschakeld.
Of de uitschakeling van de analoge frequenties ook daadwerkelijk ruim 15 jaar eerder gaat plaatsvinden dan gepland is nog maar de vraag. De Britse overheid heeft namelijk nog geen officiële datum vastgesteld waarop het analoge signaal uit de ether zal verdwijnen. Daarnaast moet ook mediawaakhond Ofcom nog overtuigd worden. Weliswaar overweegt Ofcom wel al om de middengolffrequenties al eerder buiten gebruik te stellen om ruimte te maken voor DRM uitzendingen (digitale middengolf), maar voor uitschakeling van de FM-frequenties zijn nog geen concrete plannen. Voor de radioluisteraars is het te hopen dat Ofcom eerst eens gaat kijken naar de geluidskwaliteit van de digitale distributiemethoden. Met name de geluidskwaliteit van DAB kan flink verbetert worden, want een groot aantal stations klinken via DAB momenteel nog slechter dan via FM. [RS/Radio.NL]