In Duitsland wordt momenteel hard gesleuteld aan de verschillende zenderparken voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Enerzijds zijn er de afgelopen weken een groot aantal zenders uitgeschakeld. Anderzijds zendt de landelijke publieke omroep, in tegenstelling tot eerdere berichten, nog steeds uit via DAB. Daarnaast is de ALM, waarin de 14 regionale mediaraden in vertegenwoordigd zijn, de verdeelprocedure voor landelijke DAB-frequenties gestart.
In maart 2009 werd bekend dat de Duitse overheden DAB nieuw leven in wilden blazen. Net als in Nederland is deze vorm van digitale radio nog altijd niet van de grond gekomen. Maar nog voordat de eerste stappen waren gezet, leek de herstart in Duitsland al op een fiasco uit te lopen. Zo maakten de commerciële stations al bekend niet van plan te zijn om te investeren in DAB. De Duitse publieke omroep was hiertoe wel bereid, mits ze voldoende subsidie zouden krijgen. Dit liep echter anders uit dan verwacht. De subsidieaanvraag van 42 miljoen euro van de landelijke en regionale publieke stations voor de herstart van DAB werd namelijk afgewezen. De landelijke publieke radiozenders Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur kondigden daarop aan hun uitzendingen via DAB met ingang van 2010 te staken.
Toch nog in de lucht…
Inmiddels lijken de twee landelijke publieke stations op dit besluit te zijn teruggekomen, want zowel Deutschlandfunk als Deutschlandradio Kultur zenden nog steeds uit via DAB. Sterker nog, zelfs het nieuwe station DRadio Wissen is via DAB te ontvangen. Om dit mogelijk te maken zenden Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur met minder bandbreedte uit. Tegenover ‘DigitalMagazine’ verklaart Hunter Müchler, programmaleider van de twee radiostations, dat de uitzendingen via DAB voortgezet zullen worden zolang hiervoor voldoende budget is.
…met minder bereik
Wel zijn Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur in een kleiner gebied digitaal te ontvangen dan voorheen. Sinds begin dit jaar zijn er een groot aantal DAB-zenders in Nedersaksen, Thüringen en Saksen uitgeschakeld, waardoor DAB in deze deelstaten alleen in en om de grote steden te ontvangen is. Naast de twee landelijke publieke stations, maakten ook de regionale publieke omroepen gebruik van deze zenders. In Hessen werden zelfs zeven DAB-zenders uitgezet, waardoor ontvangst alleen nog in het Rhein/Main gebied mogelijk is.
Verdeeldheid
Hoe de ontvangst van DAB in de toekomst zal zijn is nog maar de vraag, want bij de publieke omroepen lijkt inmiddels een tweedeling te zijn ontstaan. De landelijke stations gaan voorlopig door. De publieke omroep voor Hessen (hr) is echter nog steeds niet via DAB te ontvangen. Begin dit jaar is ook de publieke omroep voor Berlijn en Brandenburg (RBB) geheel gestopt met uitzenden via DAB. De publieke omroep voor Midden-Duitsland (MDR) daarentegen is afgelopen maandag verder gegaan met de uitrol van uitzendingen via DAB+. In delen van Saksen en Thüringen zijn de nieuwszender MDR Info en de jongerenzender MDR Sputnik via deze tweede generatie van DAB te ontvangen. Uitgezonden wordt met een bandbreedte van respectievelijk 64 kbps en 88 kbps. De klassieke zender MDR Klassik was al enige tijd via DAB+ te ontvangen.
Landelijke frequenties
Ondanks de gemengde gevoelens bij de publieke en commerciële omroepen, zijn de Duitse overheden toch van plan om verder te gaan met de herstart van DAB. Inmiddels is de ALM, waarin de 14 regionale mediaraden in vertegenwoordigd zijn, de verdeelprocedure voor landelijke DAB-frequenties gestart. Hierdoor zal Duitsland voor het eerst landelijke commerciële radio via de ether krijgen. Tot nu toe kent Duitsland alleen landelijke commerciële radio via de kabel en satelliet.
Het landelijke multiplex zal in het westen en zuidwesten uit gaan zenden op kanaal 5A, terwijl in het noorden, midden, oosten en zuidoosten kanaal 5C wordt ingezet. In totaal kunnen 15 radiostations in DAB+ gaan uitzenden via deze frequenties, waarvan er vijf publiek zullen zijn. Media Broadcast, eigendom van het Franse TDF, zal het landelijke multiplex gaan beheren. Op haar website heeft het bedrijf inmiddels een brochure geplaatst waarin uitgebreid wordt verteld hoe het netwerk de komende jaren uitgerold zal gaan worden. Het is de bedoeling dat in september 2011 de eerste 35 zenders aan staan, waardoor ontvangst in en om alle grote steden mogelijk is. Vier jaar later moet het aantal zenders al opgelopen zijn tot 110, waarmee meer dan 90% van de Duitsers DAB kan ontvangen.
Inschrijven voor de landelijke DAB-frequenties kan bij de ALM nog tot half maart. Dan zal echt duidelijk worden in hoeverre de commerciële radiostations bereid zijn te willen investeren in DAB. [RS/Radio.NL]