De overheid had tijdens de vorige frequentieverdeling acht jaar geleden al de koppeling moeten maken tussen de FM-vergunningen en Digital Audio Broadcasting (DAB). Dit lieten Erik de Zwart en Skyradio directeur Ab Trik weten in het programma Mediazaken op BNR. Beiden zijn er ook van overtuigd dat FM nog wel een flink aantal jaren mee gaat in Nederland.
Ondanks dat de publieke radiostations in grote delen van Nederland al via DAB te ontvangen zijn, zijn er nog amper ontvangers te koop. Hierin gaat de komende jaren verandering komen.
Naast de publieke radiostations gaan ook de commerciële radiostations uitzenden via DAB. Gekozen is voor het efficiëntere format DAB+.
De Zwart wil dan ook af van het ‘Dead And Burried’ syndroom dat bij vele critici heerst: “DAB is al heel oud. Het is een Eureka project van Europa en is al in de jaren ’80 bedacht omdat er ooit eens een einde moest komen aan FM. De ouderwetse 1.0 versie van DAB wordt bijvoorbeeld nog in Engeland gebruikt en heeft heel veel bandbreedte nodig om één station goed te kunnen uitzenden.
Nu is er DAB+. Dat is de norm die we in Nederland gaan hanteren. Hiermee kun je met minder frequentieruimte meer radiostations accommoderen.”
Maar ondanks dat DAB grootschalig ingevoerd gaat worden geloven De Zwart en Trik niet dat FM op korte termijn uitgeschakeld gaat worden. “We hebben 36 miljoen FM-radios in Nederland en die moet je niet meteen weggooien. Voordat je die allemaal vervangen hebt voor DAB-radios zijn we wel een paar jaar verder,” aldus De Zwart. “De komende zes jaar blijft FM nog wel aan. Ik verwacht zelfs dat de komende 20 jaar FM nog wel in de lucht blijft,” voegt Trik toe.
De directuer van Skyradio, en tevens voorzitter van de VCR, zelf gelooft in een toekomst op internet: “Tegen de tijd DAB het heeft overgenomen denk ik dat online alles heeft overgenomen. Uiteindelijk gaat alles digitaal. Door de opmars van smartphones is het mobiele dataverkeer de afgelopen twee jaar vernegenvoudigd.”
De Zwart gelooft niet dat internet de boel compleet gaat overnemen: “De netwerken van de mobiele operators lopen vol. Die krijgen het te druk. Bovendien komt er natuurlijk een toeslag op het gebruik van data. Ook de 4G netwerken die binnenkort worden uitgerold zullen dit niet trekken.”
Toch gaat het momenteel wel goed met internetradio. “Radio 538 heeft via Tunin FM 1,8 miljoen mobiele streamstarts per maand. Maar als grote radiostations de streamingkosten moeten gaan betalen voor alle luisteraars die ze nu via FM hebben, dan zijn ze flink duurder uit dan nu,” aldus De Zwart. Dat is iets waar Trik het volledig mee eens is.
Een ander punt waar beide heren het mee eens zijn, is dat de overheid eerder aan boord hadden moeten stappen van de DAB-trein. “De overheid had acht jaar geleden bij de vorige FM-verdeling al de koppeling moeten maken met DAB. Wat nu gebeurd is had toen al moeten gebeuren. Ab en ik hebben daar destijds al voor gepleit. Dan was het nu een stuk makkelijker geweest. Achteraf kijk je de koe in z’n kont, maar we hebben wel gelijk gekregen,” zo laat De Zwart weten.
Het probleem waar radiostations tijdens de invoering van DAB tegenaan lopen is dat de consument op de hoogte moet worden gebracht dan DAB. Het zijn dan ook niet de kosten van het zendernetwerk, maar de kosten voor promotie die flink hoog zullen zijn. Daarnaast moeten grote fabrikanten overgehaald gaan worden om DAB-radios te gaan produceren.
De publieke omroepen gaan volgend jaar al van start met de omschakeling van DAB naar DAB+. Ook wordt het zendernetwerk uitgebreid. Momenteel loopt de aanbesteding voor de bouw en exploitatie van het DAB-netwerk. De commerciële stations volgen medio 2013. [RS/RadioWereld.NL]