Het Parlement van Nedersaksen heeft zich afgelopen week tegen DAB+ uitgesproken. Daarmee dreigt de provincie die aan het noordelijke deel van Nederland grenst een witte vlek te worden op de digitale etherradio kaart. Of DAB+ hierdoor ook daadwerkelijk verdwijnt is nog sterk de vraag.
Misinformatie
Voorafgaand aan de stemmingen hielden diverse partijen uit de Landdag een betoog over digitale radio, of beter gezegd tegen DAB+. Opvallend was de hoeveelheid misinformatie die hierin opgesomd werd. Zo zou DAB+ slechts een ‘overgangstechnologie’ zijn, wat in principe alle technologieën zijn want ooit wordt alles een keer vervangen. Een spreker presteerde het zelfs om ook FM een overgangstechnologie te noemen.
Daarnaast werd gesuggereerd dat DAB+ al 20 jaar bestaat en er minder dan 10% naar geluisterd wordt. De waarheid is echter dat DAB+ pas in 2011 in Duitsland werd geïntroduceerd en inmiddels al een aandeel heeft van 20%. Meer dan 12 miljoen ontvangers gingen er al over de toonbank.
Ook zou de overgang van FM naar DAB+ zorgen voor het instorten van het radioluisteren. Als voorbeeld werd hier Noorwegen aangehaald. Bij de afschakeling van FM in Noorwegen in 2017 liep het radioluisteren inderdaad terug, maar deze daalde ook al voor de afschakeling. Inmiddels heeft het radioluisteren zich hersteld en wordt er weer net zo veel radio geluisterd in Noorwegen als voor de afschakeling.
DAB+ zou daarom geldverspilling zijn waarmee gestopt moet worden. Het zou commerciële omroepen op extra kosten jagen omdat zij enige tijd parallel op FM en DAB+ moeten uitzenden. De publieke omroep krijgt hier subsidie voor. Wat er echter niet bij vermeld werd is dat het uitzenden via DAB+ per radiostation fors goedkoper is dan uitzenden op FM. Dat de publieke omroep hiervoor subsidie krijgt is enigszins logisch aangezien de Duitse publieke radiostations grotendeels reclamevrij zijn. Alleen NDR 2 zendt overdag korte reclameblokken uit.
Lobby bestaande commerciële stations
Wat in werkelijkheid schuil gaat achter het besluit van de Landdag van Nedersaksen is een stevige lobby van de grote regionale commerciële spelers op de radiomarkt. Zij hebben nu elk een flink deel van de radioreclametaart en zitten niet te wachten op concurrentie. Nedersaksen telt drie regionale commerciële stations op FM (Antenne Niedersachsen, ffn en radio 21) en zij willen hun luisterpubliek zo lang mogelijk houden.
Nedersaksen is overigens niet de enige deelstaat waarin radiostations middels de politiek proberen te voorkomen dat er meer concurrentie komt. Pas dit jaar is buurdeelstaat Noordrijn-Westfalen, na jarenlange blokkade, overstag gegaan om DAB+ capaciteit ter beschikking te gaan stellen aan regionale spelers.
Hoe nu verder?
De Landdag van Nedersaksen gaat de regering van de deelstaat nu verzoeken om te stoppen met de financiering van DAB+ en vraagt de regering toe te werken naar een afschakeling van DAB+. Maar of de regering dat ook zal uitvoeren is maar de vraag. Immers, reeds gemaakte regionale, nationale en internationale afspraken kunnen in de weg staan.
Bovendien bepaalt Europese regelgeving dat indien er belangstelling voor frequenties is; die frequenties ook moeten worden uitgegeven of in gebruik worden gehouden. In Duitsland blijken er, mede door de grootte van het land, genoeg mediabedrijven te zijn die graag DAB+ frequentieruimte zouden willen verwerven om hun programma’s daarop uit te kunnen zenden. .
Ook is er, om de NDR te laten stoppen met DAB+, een wijziging van de beheersovereenkomst nodig. De publieke omroep heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de uitrol van haar DAB+-netwerk. Door deze zenders uit de lucht te halen worden deze investeringen waardeloos, wat pas echt geldverspilling is.
Daarnaast is er nog het landelijke DAB+-net (kanaal 5C), ook wel de Bundesmux genoemd. Deze partij heeft een landelijke vergunning die ook voor Nedersaksen geldt. Met deze Bundesmux heeft de deelstaat Nedersaksen al helemaal niks te maken. Immers, de Bundesnetzagentur (het Duitse Agentschap Telecom) verstrekt de frequenties en de DAB+-frequenties worden in gebruik genomen vanaf al bestaande zendmasten.
Tegendraadse houding
Met de opmars van DAB+ in het overgrote deel van Europa lijkt de tegendraadse houding van de Landdag van Nedersaksen niet lang stand te kunnen houden. Want de Landdag bepaalt zélf het beleid niet maar moet dat overlaten aan de regionale regering.
En verder is de Landdag kennelijk van oordeel dat qua vrije ontvangst de luisteraars tot in lengte van jaren het met de beperkte concurrentie van een handjevol grote partijen op de FM-band moeten doen. Immers, het is nog niet gegarandeerd dat 5G voor radioluisteraars feilloos gaat werken, maar wat al wél zeker is is dat luisteraars via 5G afhankelijk zullen worden en dus ook zullen moeten betalen aan een telefoonprovider. Ook met 5G zal het gebruik van data voor consumenten gewoon geld blijven kosten.
Het frappante is dat DAB+ en 5G in elkaar geïntegreerd kunnen worden, waarbij de audio via DAB+ komt en de additionele informatie, zoals meegezonden stilstaande beelden via 5G, en dat allemaal op dezelfde ontvanger of smartphone. Het is nu al duidelijk dat de combinatie DAB+/5G voor consumenten betrouwbaarder én goedkoper zal zijn dan alles via 5G. [Radiowereld.NL]