Miljoenen-zwendel met gsm-telefoons

Criminele bendes blijken op grote schaal te zwendelen met goedkope prepaid mobiele telefoons. Volgens schattingen zijn inmiddels enkele tienduizenden gsm’s door criminelen op- en doorverkocht aan het buitenland waar ze beduidend duurder zijn dan in Nederland.

De schade wordt door betrokkenen begroot op zo’n 40 miljoen gulden.
Gevolg van de zwendel is dat de Nederlandse gsm-aanbieders de prijzen gaan verhogen. Als eerste zal Ben de prijs van een prepaid-pakket met 100 gulden verhogen naar 349 gulden. Daarbij gaat het beltegoed omhoog naar 200 gulden. Ben wil hiermee voorkomen dat bendes massaal pakketten opkopen voor de export.

Alvorens de gsm’s op de buitenlandse markt te koop aan te bieden, breken de criminelen eerst de beveiliging van het toestel, de zogenaamde ‘simlock’. Die moet voorkomen dat op een ander netwerk kan worden gebeld. Zonder de simlock kan het toestel in elk ander land worden gebruikt.
Omruilactie

Om de zwendel tegen te gaan is Ben inmiddels een omruilactie gestart voor de minder goed beveiligde Siemens C25-toestellen. De dealers krijgen een vergoeding voor dit ongemak. Dutchtone heeft al eerder aanpassingen in deze populaire gsm-apparaten laten doen.

Telfort wil per klant in principe niet meer dan drie pakketten tegelijk leveren. “Als iemand een heel pallet gsm-pakketten wil hebben, gaat het feest niet door”, aldus een woordvoerster.
Dutchtone, Libertel en KPN hebben soortgelijke maatregelen genomen. Overigens hebben de vijf Nederlandse GSM-operators deze fraude zelf in de hand gewerkt door de mobieltjes beneden inkoopprijs aan te bieden. De ‘subsidie’ per toestel kan oplopen tot enkele honderden guldens. Via abonnementen of prepaid-kaarten moet dit bedrag weer worden terugverdiend. Als toestellen naar de ons omringende landen en enkele Aziatische landen verdwijnen, komt daar echter niets van terecht.
Het zwaarst getroffen zijn jonge operators als Ben en Telfort, die hun mobieltjes ver onder de inkoopprijs aanbieden.

Dutchtone lijdt verder onder abonnees die een valse naam opgeven en met hun gsm naar het buitenland vertrekken zonder rekeningen te betalen. Hiervan wordt onmiddellijk aangifte gedaan, aldus een woordvoerder. (Telegraaf)

Gerelateerde berichten