De radiomakers van de Vara worden door hun voorzitter Vera Keur op het verkeerde been gezet. De argumenten die Keur gebruikt om uit het publieke bestel te stappen, deugen niet. Dat vindt de raad van bestuur van de NOS.
,,Keur debiteert aperte onzin”, zegt woordvoerder Groothuis van de NOS. ,,Zij spiegelt haar radiomedewerkers voor dat we hier in Kremlin-achtige sferen de Vara in haar vrijheid beknotten. Terwijl wij, in overleg met de omroepen, juist werken aan succesvolle publieke radiozenders.”
Volgens Keur worden de Vara-radioprogramma’s op Radio 1 en Radio 5 ‘regelrecht bedreigd’ door bemoeizucht van de NOS, schrijft ze haar medewerkers. Zij tracht hiermee begrip te kweken voor een mogelijk commercieel avontuur. Of de Vara dan nog radio maakt, acht Keur onzeker. De omroep heeft waarschijnlijk geen geld voor een FM-etherfrequentie. Journalistiek goede – dure – programma’s, die de Vara nu uitzendt op Radio 1 en 5, lijken in ieder geval uitgesloten.
De brief van Keur is bij de NOS verkeerd gevallen. ,,In 1997 heeft Keur persoonlijk ingestemd met versterking van de invloed van de NOS op de programmering”, zegt Groothuis. ,,Ze maakt zich druk om programma’s die bepalend zijn voor de Vara-identiteit. Maar met haar commerciële plannen zet ze diezelfde programma’s bij het grof vuil.”
De versterking van de positie van de NOS was nodig om radiozenders herkenbaar te maken. Zo mag de NOS programma’s weigeren als die niet passen bij een zender. De NOS wil ook het recht om presentatoren voor Radio 1 en 5 te weigeren. ,,Zo kun je geen disc-jockey achter de microfoon van Radio 5 zetten.” De omroepen overleggen inmiddels onderling, hoe het gat dat de Vara op de radio eventueel achterlaat het best kan worden gevuld.
Het mogelijk vertrek van de Vara uit de radio heeft de journalistenvakbond NVJ gealarmeerd. De bond voelt zich aan het lijntje gehouden door de Vara-directie. Een verzoek om een gesprek is nog steeds niet ingewilligd. Volgens omroepsecretaris Thomas Bruning zijn Vara-medewerkers doodsbang hun mond open te doen. ,,Naar schatting heeft minstens de helft van hen een tijdelijk contract.” Bruning hekelt het spreekverbod dat het bestuur de Vara-medewerkers heeft opgelegd. ,,Dat is niet meer van deze tijd. Zeker niet voor een organisatie die zich graag sociaal profileert.” De NVJ wil op 5 januari haar leden raadplegen. Radiomakers van de KRO hebben hun collega’s van de Vara een adhesiebetuiging gestuurd. ( Dagblad Trouw)