Het RIAA (Recording Industry Association of America), dat de belangen van de platenmaatschppijen verdedigt -sommigen zeggen: ten nadele van de artiesten- en dat Sony, Universal, EMI, BMG en Warner tot haar leden mag tellen, start met de inning van auteursrechten voor de uitzending van muziek via het internet.
Hiervoor heeft het RIAA een nieuwe dienst opgericht, SoundExchange, die de rechten zal innen bij webcasting. Bij deze techniek wordt de muziek in stromend formaat doorgestuurd, zodat de gebruiker de muziek niet kan opslaan op de harde schijf en piraterij uitgesloten zou moeten zijn. Alle on line radio’s zullen voortaan auteursrechten moeten betalen voor de uitgezonden stukken. De hoogte van het bedrag hangt af van het aantal luisteraars.
Hiertegen is verzet gerezen bij Dima (Digital Media Association, waarvan het Europese equivalent het eDima is); deze organisatie groepeert de actoren van de on line muziek, zoals de webcasters.
Vooreerst wordt de legitimiteit betwist van de inning – RIAA heeft zichzélf uitgeroepen tot ontvanger. Ook de hoogte van het bedrag wordt in vraag gesteld – het RIAA zou 15% van de inkomsten van de on line radio’s eisen. Er worden ook vragen gesteld bij objectiviteit van het RIAA omwille van het feit dat deze organisatie de belangen van de platenlabels behartigt.
De artiesten, verenigd in allerlei organisaties waaronder Future of Music, eisen dat een onafhankelijk organisme opgericht wordt voor de inning van de auteursrechten. Er hebben zich echter al 2.400 labels aangesloten bij SoundExchange, en bij gebrek aan ander initiatief lijkt het erop dat de inning via deze organisatie zal verlopen. (Yahoo France)