Het marktaandeel van de publieke omroepen is door invoering van zogenoemde netprofilering gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 1999.
Dat heeft de Raad van Bestuur van de NOS bekendgemaakt. “We willen geen jubeltoon aanslaan, maar we doen het behoorlijk goed. Voor het eerst sinds jaren hebben we een stijgend marktaandeel”, liet H. van Beers van de raad weten.
Netprofilering houdt in dat omroepen niet alleen meer tv-programma’s uitzenden op hun ’thuisnet’, maar ook op andere publieke zenders. In de periode oktober-december behaalden de omroepen daarmee een aandeel van 38,1 procent. In diezelfde periode vorig jaar lag dat percentage op 36,1.
Nederland 2-netcoöordinator J. Daalmeijer vindt dat programma’s nu beter “in de etalage worden gezet” dan voor de profilering. Zo trekt het praatprogramma ’t Elfde Uur (EO) op Nederland 1 twee keer zoveel kijkers dan in de vroegere context op Nederland 2.
Nieuw avondprogramma
Maar het succes staat of valt met het aanbod van goede programma’s door de omroepen binnen het profiel van een zender. Nederland 3 heeft bijvoorbeeld sinds het vertrek van Paul de Leeuw geen waardige opvolger op dat late tijdstip gevonden. Daardoor is het aandeel van die zender gedaald van 10 procent naar 9,1.
RVU/NPS en VARA zijn daarom bezig een nieuw avondprogramma voor die zender te verzinnen. Het vertrek van Lingo deed ook een duit in het zakje, maar om dat verlies op te vangen zoekt de zenderredactie naar een nieuwsquiz in de vroege avond op Nederland 3.
In het vierde kwartaal deed Nederland 2 het zelfs beter dan RTL4, traditioneel marktleider. En Daalmeijer wil meer. Hij sluit zelfs niet uit dat het duo Barend en Van Dorp op termijn op zijn zender te zien is, al ligt dat niet aan hem maar aan omroepen die hen dan moeten vastleggen. (nu.nl)