Marathoninterviews tijdens de kerstdagen op Radio 1

De publieke zender Radio 1 zendt tijdens de Kerst drie uur durende live gesprekken uit, met een gast uit de wereld van politiek, cultuur, wetenschap of het maatschappelijk veld. Zij zijn drie uur non stop in gesprek over hun vakgebied en hun levenspad. Een gesprek zonder fragmenten of muziek, met ruimte voor nuances, context en verdieping.

Het Marathoninterview is te horen van woensdag 24 tot en met maandag 29 december 2014 van 20.00 tot 23.00 op Radio 1.

24 december: Chris Kijne ontvangt de schrijver Jan Brokken
Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De regenvogel, De blinde passagiers, De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin,Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin en In het huis van de dichter. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven – The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De vergelding bereikte hij een breed publiek.

25 december: Tessel Blok ontvangt de schrijver/journalist Alexander Münninghoff.
Een Russische gravin als grootmoeder, een schatrijke spion voor de geallieerden als grootvader, een vader bij de Waffen SS, een moeder die hem na de oorlog ontvoert naar Duitsland, waarna hij door de grootvader terug-gekidnapt wordt. Dat is het begin van het leven van Alexander Münninghoff (70), journalist, oud Rusland- en oorlogscorrespondent, Ruslandkenner en schaakliefhebber. Een man met een verhaal, bijna te wonderlijk en te vol voor een leven.

26 december: Pieter van der Wielen ontvangt de voormalig journaallezeres Noraly Beyer.
Noraly Beyer is geboren op Curaçao uit Surinaamse ouders. Zij was redacteur/presentator van het NOS Journaal (1985-2009) en de Wereldomroep (1983-2008). Ze speelde rollen in theatervoorstellingen als Ajax, Hemel boven Berlijn, Medea, De Vagina Monologen en De Afscheidsmonologen en ze schrijft ook zelf toneelstukken. In 2009 ontving ze uit handen van Job Cohen de Cosmic Award voor haar rol als pleitbezorger voor meer diversiteit in de Nederlandse media. Ze was voorzitter van de Stichting Mai Nederland die zich inzet voor armoedebestrijding op Curaçao. Beyer kwam op haar twaalfde naar Nederland. Na de PABO ging ze in Suriname werken als nieuwslezer. Na de decembermoorden in 1982 kwam ze opnieuw naar Nederland. Door haar werk als nieuwslezeres veroverde ze een plek in de harten van de kijkers.

27 december: Coen Verbraak ontvangt de psychiater Jan Swinkels.
Jan Swinkels (1950) werkt sinds 1982 als psychiater in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Sinds 2002 is hij als bijzonder hoogleraar Richtlijnontwikkeling in de Gezondheidszorg -een leerstoel van het Trimbos Instituut en het AMC- verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Swinkels is als psychiater gespecialiseerd in de behandeling van depressies. Volgend najaar gaat hij met pensioen. Coen Verbraak praatg drie uur lang met hem over de krochten van de menselijke geest, de drijfveren van de psychiater en mogelijkheden en onmogelijkheden van de psychiatrie. “De meeste dingen kun je niet veranderen. Daarom gaat het in het leven uiteindelijk om één ding: dat je leert te accepteren dat het is zoals het is.’

28 december: Bram Vermeulen ontvangt de journalist Robbert van Lanschot.
Robbert van Lanschot doet alles wat niet van hem verwacht wordt. Hij werd geboren in Nederlands bekendste bankiersfamilie, maar werd hij geen bankier. Hij werkte eind jaren negentig voor Buitenlandse Zaken als rapporteur in Bosnië en Kosovo. Maar hij werd geen diplomaat. Nu noemt hij zich freelance journalist. Maar Robbert van Lanschot is vooral particulier waarnemer: van Somalië tot Libië, van Syrië tot zijn eigen land. Hij trok de probleemwijken in van Nederland om uit te vinden wat er mis is met de integratie en schreef het op in Café Mogadishu. Dit jaar publiceerde hij zijn tweede boek Breng me naar de Florida! over Westerse mannen op zoek naar Afrikaanse liefde. In het marathoninterview gaat Robbert van Lanschot in gesprek over zijn leven, zijn familie en zijn lessen van zijn reizen. Zijn interviewer is Bram Vermeulen, voorheen correspondent in Turkije en het Midden-Oosten en nu weer terug in Afrika. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten