Een veiling van 140 radiofrequenties heeft in de Verenigde Staten ruim 11,6 miljoen euro opgeleverd. In totaal gingen er 136 FM-frequenties onder de hamer en vier AM-frequenties. De veiling duurde maar liefst acht dagen.
Het gaat hierbij om frequenties waarvoor bij de vorige veiling geen interesse was of vergunningen die zijn teruggegeven of ingenomen.
Het was de bedoeling dat de veiling al in april 2020 plaats zou vinden, maar corona gooide roet in het eten. Uiteindelijk startte de veiling twee weken geleden en kwamen er 10 frequenties bij.
Bijna de helft voor één frequentie
Bijna de helft van de totale veilingopbrengst kwam van de velling van de 25 kW-sterke frequentie 107.9 FM in de stad Sacramento in Californië. Hiervoor bood iHeart Media bijna 5,2 miljoen euro. Het was ook gelijk de grootste frequentie die geveild werd. iHeart bezit in Sacramento al zes radiostations op FM en AM.
Tot en met 2017 was de vergunning van de frequentie in Sacramento in handen van het toenmalige Entercom (nu Audacy) en zond de radiozender The End (KDND) hierop uit.
Ondanks dat de vergunning voor het gebruik van de frequentie 107.9 FM in 2013 nog verlengd was, overwoog de FCC alsnog om deze in te trekken. Het radiostation lag namelijk al sinds 2007 onder vuur nadat het in 2007 een spelletje waterdrinken had georganiseerd die voor één van de kandidaten fataal afliep. Omdat Entercom op het punt stond te fuseren met CBS Radio, en dus de nodige toestemmingen nodig had van de FCC, werd besloten om de frequentie in Sacramento op te geven.
Onder de 3,5 ton
De enige andere frequentie die een zevencijferig bedrag opleverde was de 104.1 FM in het plaatsje Sanger in Texas. Radio Brands telde hier bijna 2,6 miljoen euro voor neer. Alle overige frequenties werden voor minder dan 338.000 euro verkocht, waarvan de goedkoopste in San Isidro, een gehucht in Texas met nog geen 500 inwoners. Deze frequentie leverde ruim 630 euro op.
Radiofrequenties die vrij zijn worden in de VS steevast geveild. Dit gebeurt echter alleen om de frequentie uit te geven aan een partij en er hangt ook geen gebruikstermijn aan vast. Het is dus niet zo dat een frequentie na een x aantal jaar opnieuw geveild wordt en de huidige gebruiker opnieuw moet bieden op zijn/haar frequentie.
Vergunningen worden wel voor een bepaalde tijd uitgegeven, de lengte hiervan varieert per staat, maar daarna op verzoek van de vergunninghouder steeds verlengd. [RadioWereld.NL]
Foto: Pixabay