Indonesië verbiedt films over bezetting Oost-Timor

Indonesië heeft drie films over de bezetting van Oost-Timor verboden. De twee documentaires en de tekenfilm zouden bij het lokale publiek ‘oude wonden openen’.

(Novum/AP) – Indonesië heeft drie films over de bezetting van Oost-Timor verboden. De twee documentaires en de tekenfilm zouden bij het lokale publiek ‘oude wonden openhalen’. De vertoning was onderdeel van een filmfestival in de hoofdstad Jakarta.

Volgens Indonesische autoriteiten staan de films de vriendschappelijke toekomst tussen Oost-Timor en Indonesië in de weg. De films gaan over de wreedheden die zouden zijn begaan tijdens de 24 jaar durende Indonesische bezetting van Oost-Timor. Het land scheidde zich in 1999 af van Indonesië na een referendum onder toezicht van de Verenigde Naties. Dat ging gepaard met bloedige aanvallen van het Indonesische leger op onafhankelijkheidsactivisten.

James Leong, de Britse coregisseur van de documentaire ‘Passabe’, is teleurgesteld. “Ik wilde zien wat de reactie van de Indonesiërs zou zijn”, zegt hij. Enkele Indonesische studenten hebben zijn documentaire eerder gezien in Singapore. “Het leek alsof ze dit deel van de geschiedenis niet kenden.” De regisseur is van plan volgende week naar Indonesië af te reizen. Hij wil zijn documentaire toch laten zien in de dorpen die erin voorkomen.

De Indonesische bezetting van Oost-Timor kostte tweehonderdduizend Oost-Timorezen, een derde van de bevolking, het leven. Ook kwamen tienduizend Indonesische soldaten om.

[Novum]