Dutchtone en Ben willen dat de biedingen die zij op maandag hebben gedaan worden teruggedraaid. De twee bedrijven hadden eerder op de hoogte gesteld willen worden over het dreigement van Telfort. Zij claimen een lager bedrag te hebben geboden als ze op de hoogte waren geweest. Dutchtone moet nu f 960 miljoen voor een kavel op tafel leggen en Ben f 870,4 miljoen. Vrijdag stond de teller nog op f 791,3 miljoen voor Dutchtone en f 789 miljoen voor Ben. KPN, Libertel en Telfort vinden het allen wel goed zo. “De veiling is afgelopen. We hebben de frequentie en er komt geen verdere actie”, aldus een medewerkster van KPN tegenover het anp.
Opbrengt aan de lage kant
De opbrengst van de umts-veiling in Nederland is aan de lage kant. Het is dan ook niet maatgevend voor de te verwachten opbrengsten in belangrijker landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Die verwachting uitten analisten tegenover het anp. In Engeland leverde de veiling enkele maanden terug 85 miljard gulden op. Dat bedrag zal niet gauw overtroffen worden. Daar boden maar liefst dertien partijen op vijf frequenties, wat de prijs opdreef. In Nederland daarentegen waren er maar zes belangstellenden voor vijf frequenties. Deskundigen wijzen er verder op dat telecombedrijven steeds vaker samenwerken, waardoor er minder partijen bieden.
Dat zal ook in andere landen voor een lagere opbrengst zorgen, in vergelijking met de recordopbrengst in Engeland. De opbrengst van de Nederlandse veiling zal hoogstwaarschijnlijk gebruikt worden om de staatsschuld te verkleinen. Dat hebben een aantal Europese ministers van Financien met elkaar afgesproken. De Internet Society Nederland, ISOC, mengde zich na afloop van de veiling in die discussie. De organisatie wil dat de opbrengst besteedt wordt aan projecten in het onderwijs. (T-Mail)