SBS Broadcasting verovert Oost-Europese mediamarkt

Met recente investeringen in het Poolse tv-station TVN is SBS Broadcasting weer een stap dichter bij haar uiteindelijke doel gekomen: een sterke positie verwerven op de Oost-Europese mediamarkt. Na Roemenië, Hongarije en Slovenië kan in het Amerikaanse hoofdkantoor van SBS nu ook een vlaggetje geprikt worden in ‘Warszawa’.

“Hoewel dat zeker niet onze strategie is”, aldus Martin Lindskog, directeur van SBS Broadcasting, tijdens een presentatie van de Oost-Europese divisie in Warschau. “Het is niet ons doel om in zoveel mogelijk landen te zitten, maar we zoeken naar landen waar we nog mogelijkheden zien, markten waar groei in zit. Daar willen we met een relatief sterke partner samen iets opbouwen, met de mensen ter plaatse. De zenders worden altijd geleid door mensen uit het land zelf, want die voelen het beste wat er speelt.”
In Slovenië heeft SBS al in 1991 Kanal A opgericht en die zender heeft in de loop der jaren een stabiele positie verworven. De echte groei moet nu uit Polen, Hongarije en Roemenië komen.
Het Poolse TVN is sinds 1997 in de lucht en vorige maand nam SBS er een belang in van 33%. De verwachtingen van het nieuwe tv-seizoen zijn hoog gespannen, want er staan twee succesnummers in de programmering: ‘Who wants to be a millionaire’ en ‘Big Brother’. Beiden overigens afkomstig uit de Endemol-stal, de producent waarvan TVN exclusief alle rechten heeft voor de Poolse markt.

Verviervoudigd
Directeur Ryszard Sibiliski: “Bij de Poolse versie van ‘Het spijt me’ verviervoudigde het kijkcijfer van TVN, dat nu een marktaandeel van zo’n 12% heeft, in de doelgroep 16 tot 49 jaar oud. Inmiddels zijn er concrete plannen om het goed bekeken TVN-journaal uit te breiden tot een eigen nieuwszender en willen we ook een entertainmentkanaal. In de Poolse markt zit nog veel rek.” Sibiliski wijst erop dat Polen kan terugblikken op een rijke tv-historie, waarbij de invloed van het communistische regime eigenlijk enkel terug te vinden was in de nieuwsberichten.

Verbazingwekkend is de ontwikkeling van het Hongaarse TV2, waar SBS voor 49% eigenaar van is. Het station, dat eveneens in 1997 begon, heeft nu een marktaandeel van ruim 40%; de publieke omroep zit op ongeveer 10% en de rest is in handen van andere commerciële zenders. “TV2 moet van de Hongaarse overheid bepaalde publiekstaken overnemen, omdat ons bereik vele malen groter is dan dat van de staatstelevisie”, zegt algemeen directeur Ferenc Tolvaly. “Zo moeten we verplicht aandacht besteden aan religie en gezondheid en zijn ook tal van informatieve programma’s over de Europese Unie te zien op TV2. We hebben de publieke omroep gewoon weggevaagd. TV2 heeft volgens mij een van de hoogste marktaandelen in de wereld.”

Roemenië
In Roemenië heeft SBS 86% in handen van Prima TV, voorheen een herhaalkanaal, maar sinds kort een aanvaller op de Roemeense markt. Ook hier wordt gescoord met als ‘Who wants to be a millionaire’, reality-tv, nieuws en shownieuws. “Tegen het einde van het jaar hoopt Prima TV een marktaandeel van 15% te hebben; dat is nu nog 12”, zegt Christian Burci van Prima TV. “Maar je moet niet te agressief te werk gaan”, weet SBS-baas Lindskog. “Je kunt een zender niet van de ene dag op de andere omvormen met tientallen nieuwe programma’s. Bij elke nieuwe formule hoort een eigen campagne, als je alles tegelijk presenteert overdonder je de kijker en win je nog niets.”

Over nieuwe investeringen in televisie wil SBS Broadcasting niet veel meer kwijt dan er dit jaar niets meer te verwachten valt. Het mediaconcern (in Nederland samen met De Telegraaf eigenaar van NET 5 en SBS 6) heeft nu twaalf tv-zenders in tien landen. Op gebied van radio is SBS nu in vijf landen aanwezig met in totaal zeventien zenders. Dat aantal gaat volgens SBS wel snel oplopen, want tot nu toe heeft het concern met elke investering in radio binnen twee jaar break-even gedraaid. (Telegraaf)

Gerelateerde berichten