Binnen een jaar weer DAB-uitzendingen

Dhr. Marc Maters, Voorzitter Stichting DAB Nederland en Manager Business Development Nozema geeft in dit artikel aan wat de problemen van DAB in Nederland zijn geweest en en wat hij in de toekomst van Digital Audio Broadcasting verwacht.

Hij er van overtuigt dat er binnen een jaar weer DAB-uitzendingen zijn. De problemen van DAB zijn echter:
inversteringen in DAB-netwerk
Te weinig ontvangers verkocht (geen luisteraars, geen adverteerders)
De veiling van de FM-frequenties volgend jaar

De pilot/testfase in de Randstad is bedoeld geweest om DAB te testen. Gebruik gemaakt werd van de proefnet met laboratoriumapparatuur. De pilotdoelstellingen zijn eigenlijk 2 jaar geleden al gerealiseerd. De Stichting DAB heeft echter de pilot laten doorlopen met destijds de gedachte dat binnen een half jaar de frequenties zouden worden uitgegeven. Duidelijk was dat het testnet kwalitatief gezien niet voldoende goed was qua ontvangst en betrouwbaarheid. Het net kon elk moment uitvallen door defecte apparatuur. Voor het definitieve (reguliere) net moet opnieuw worden geïnvesteerd en volledig opnieuw worden opgebouwd.

Nogmaals de verwachting was dat weldra met de definitieve bouw kon worden aangevangen. Echter nu, 2 jaar later, heeft de overheid nog steeds de frequenties niet uitgegeven. In het voorjaar werd nog gesproken over september, gedacht werd toen ‘zo lang houdt het net het nog wel uit, ondanks de hoge kosten’. Op het moment is er nog steeds geen duidelijkheid. Om het net in de lucht te kunnen houden moet Nozema nu een aantal investeringen gaan doen. Wie gaat dat betalen? De NOS wil wel maar moet nog steeds wachten op een frequentie.

Nozema heeft in overleg met de stichting besloten de pilot per 1 oktober aan staande te stoppen en geen geld meer uit te geven aan het telkens opnieuw tegen hoge kosten oplappen van het netwerk. Wel zijn inmiddels de voorbereidingen gestart voor het op korte termijn starten met de bouw van het definitieve net. Zodra de NOS de frequentie krijgt kan en zal Nozema beginnen en enkele maanden daarna een definitief net operationeel net klaar zijn in de Randstad. De Nozema hoopt dat de NOS dit najaar de frequentie krijgt.

Daarnaast is Nozema samen met de NOS, een aantal commerciele omroepen en informatie-aanbieders bezig de financiële basis voor DAB te verbreden onder de projectnaam WebAnywhere ( (zie WebAnywhere.nl). Niet alleen meer digitale radio met teksten en plaatjes te ontvangen op (auto)radio’s maar daarnaast ook IP streaming met een grote hoeveelheid informatie op basis van IP, te ontvangen op PC’s en notebooks. Nozema ontwikkeld hiervoor samen met enkele leveranciers een speciale en goedkope PCMCIA- kaart en werkt hierbij samen met DAB-operators in het buitenland. Voor DAB zal hiermee een nieuwe balans worden gevonden tussen digitale radio en nieuwe media met nieuwe financiële mogelijkheden. (RadioZenders)

Gerelateerde berichten