Wap blijkt flop, sms een onverwacht succes

Begin dit jaar riepen kenners in koor dat iedereen zou gaan ‘wappen’ via de mobiele telefoon. Maar de eerste versie van mobiel internet blijkt een teleurstelling. Dat sms_berichtjes intussen zo populair zouden worden, had bijna niemand voorzien.

Maurice de Hond vertelt al maandenlang op televisie wat de voordelen zijn van zijn abonnement op ‘M-info’ van KPN. De onvermoeibare internetgoeroe heeft onderweg alle denkbare informatie tot zijn beschikking, ‘via internet op m’n 06′. Ook telefoonfabrikanten laten in advertenties geen ruimte voor twijfel: de nieuwste mobi’s ‘bieden toegang tot internet’. Sinds pakweg een jaar is ‘wap’ – afgezien van UMTS – hXt toverwoord binnen de telecom-industrie.

Via wap (wireless application protocol) hebben bezitters van daartoe uitgeruste telefoontjes toegang tot webpagina’s die zijn ‘vertaald’ voor de mobiele telefoon. Wap is de eerste fase van een nieuwe revolutie, zo juichen telecombedrijven: die van het mobiele internet. Maar enkele maanden na de introductie van de eerste diensten blijkt wap vooralsnog een flop. Libertel-topman J. de Wit draaide er vorige week niet omheen: ‘Wap is tot dusver in Europa een teleurstellende ervaring gebleken.’

De Maastrichtse dochter van het Britse Vodafone zag dat al aankomen tijdens proefprojecten. ‘We hadden niet het idee dat het een overweldigend succes zou worden.’ De schaarse wap-sites lijken in niets op ‘gewone’ internetsites. Op het kleine schermpje van een zaktelefoon passen hooguit vijf tekst regeltjes. De gebruiker moet zich door een menu worstelen om bij de gewenste informatie te komen. De grootste frustratie van wap-gebruikers is echter de uitzonderlijk trage verbinding.

Na het aanklikken van de gewenste (betaal) dienst kunnen soms minuten verstrijken zonder dat er iets gebeurt; de belminuten tikken intussen rustig verder. De bedrijven vestigen nu hun hoop op de techniek GPRS, waarmee de data-capaciteit van bestaande gsm-netwerken – in afwachting van UMTS – flink wordt opgewaardeerd.

Wappen zou dan een stuk aantrekkelijker worden: gebruikers hoeven niet steeds opnieuw in te bellen, en de informatie verschijnt sneller op het scherm. Tijdens het gemodder met wap werden de belbedrijven de afgelopen maanden compleet overvallen door het succes van een – voor telecombegrippen – ‘ouderwetse’ dienst: sms, ofwel short message service. In tegenstelling tot wap hebben bijna alle negen miljoen mobiele bellers een toestel dat geschikt is voor sms, waarmee gebruikers tekstberichtjes van maximaal 160 tekens kunnen versturen of ontvangen. (Internet Krant)

Gerelateerde berichten