Tienduizenden activisten van de Italiaanse oppositie hebben zaterdag in het centrum van Rome gedemonstreerd tegen premier Silvio Berlusconi. De betogers eisten het vertrek van de Italiaanse premier en mediamagnaat. Maar Berlusconi denkt daar anders over: “ik kan Italië blijven leiden”.
Pierluigi Bersani, de leider van de oppositionele Democratische Partij, zei tegen de demonstranten dat zijn partij er klaar voor is om samen met andere oppositiepartijen een nieuwe regering te vormen.
Berlusconi’s greep op de macht in Italië is tanende, mede door de slepende schuldencrisis in Italië en strubbelingen binnen zijn coalitie.
De betogers, die met bussen en treinen uit heel Italië naar de hoofdstad waren afgereisd, werden vergezeld door centrumlinkse politici uit Frankrijk en Duitsland.
Berlusconi: ik kan Italië blijven leiden
De Italiaanse premier en Mediamagnaat Silvio Berlusconi houdt vol dat hij voldoende steun van het parlement geniet om dringende maatregelen door te voeren die Italië moeten behoeden voor een financiële ramp. Hij zei zondag in een toespraak dat zijn machtsblok ‘de aantallen heeft’ om hervormingen door te voeren die volgens hem de Italiaanse economie een impuls geven.
“We blijven erbij dat er geen alternatief is voor onze regering tot 2013”, zei de premier, verwijzend naar de verkiezingen die dan moeten plaatsvinden. Berlusconi wees de steeds krachtiger klinkende roep om zijn aftreden van de hand. Zijn aftreden, om plaats te maken voor een interim-regering die uit meer partijen bestaat, is volgens Berlusconi niet aan de orde. “Ik zie (geen mogelijkheid, red.) voor brede steun voor een leider die tegen de wens van de Italianen in wordt benoemd”, zei hij. Een interim-regering met aan het hoofd een ‘marionettenpremier’ is volgens hem dan ook onacceptabel.
Komende week is er een reeks stemmingen over hervormingen en andere maatregelen om de Italiaanse overheidsfinanciën op orde te brengen en de ingedutte economie een oppepper te geven. Hoewel de coalitie die mediamagnaat Berlusconi aanvoert heeft te kampen met overlopers houdt hij vol dat hij voldoende steun geniet om de maatregelen aangenomen te krijgen. Als zijn machtsblok echter verliest bij de stemmingen, dan kan de Italiaanse president Giorgio Napolitano besluiten dat het tijd is voor een nieuwe regering. Napolitano heeft er herhaaldelijk bij Berlusconi op aangedrongen om slagvaardige besluiten te nemen om het land te redden van de financiële afgrond. Berlusconi erkende weliswaar dat verkiezingen in het geval van verlies het enige alternatief zijn, ‘maar we willen geen verkiezingen, we willen regeren’, aldus de premier.
De macht van een Mediamagnaat en premier
Silvio Berlusconi is een belangrijk man in de media. Naast premier van Italië heeft hij ook nog een aantal bedrijven. Onder zijn grootste bedrijf Mediaset vallen diverse grote commerciële tv-zenders zoals Rete 4, Canale 5 en Italia 1.
Maar Mediaset, tevens genoteerd aan de beurs van Milaan, levert met zijn productiemaatschappij ook tv-programma’s aan de Italiaanse publieke televisiezenders Rai. Daarnaast heeft de mediamagnaat ook voetbalclub AC Milan in handen.
De TV-stations zijn erg populair in Italië. Als regeringsleider heeft hij ook invloed op de publieke kanalen; samen geeft dit hem de macht over 90% van de Italiaanse media. [RadioWereld.NL/Novum/AP]