In Turkije is dinsdag het proces begonnen van dertien journalisten die verdacht worden van betrokkenheid bij plannen voor een coup tegen de regering. De rechtszaak werd na vier uur echter al verdaagd, vanwege een wrakingsverzoek tegen een van de rechters.
In totaal staan zo’n vierhonderd mensen, onder wie politici, academici, journalisten en legerofficieren, terecht als onderdeel van een onderzoek naar een vermoedelijke seculiere groepering, de Ergenekon-groep, die in 2003 de regering ten val zou hebben willen brengen door met aanslagen een militaire staatsgreep uit te lokken. De dertien journalisten zouden als leden van deze groepering – door de aanklagers omschreven als een terreurorganisatie – hebben geprobeerd de publieke opinie te manipuleren.
Het proces werd dinsdag na enkele uren verdaagd tot 26 december. Dan wordt besloten of de verdachten in hechtenis moeten blijven. De advocaten van de verdachten dienden een wrakingsverzoek in tegen een van de rechters, omdat die in een andere rechtszaak aanklager was tegen een van hun cliënten.
Persvrijheid
Tegenstanders van het proces stellen dat de zaak gebaseerd is op twijfelachtig of gefabriceerd bewijsmateriaal en alleen bedoeld is om tegenstanders van de regering te intimideren. Ook internationale mediarechtengroepen spreken zich uit tegen de rechtszaak. Volgens hen komt de persvrijheid, en daarmee de democratie, in Turkije door het proces in het geding. [Novum/AP/RadioWereld.NL]