Zoek
Sluit dit zoekvak.

TV5 Monde keert terug bij Ziggo

Bijna een jaar nadat TV5 Monde van de analoge kabel verdween keert de tv-zender weer terug in het Ziggo-pakket. En dat heeft alles te maken met de inzet van programmaraden, die sinds april 2009 juridische procedures voeren om een Franse zender op de kabel te behouden.

Onlangs heeft TV5 Monde laten weten weer beschikbaar te zijn voor analoge doorgifte in het Ziggo gebied. De zender was daar niet meer te zien sinds Ziggo in april 2009 het analoge pakket inkromp. TV5 Monde gaf toen aan niet meer beschikbaar te zijn voor het analoge aanbod. Omdat veel kijkers lieten weten  prijs te stellen op een Franstalige zender, kozen de programmaraden vervolgens veelal voor France 2 in het pakket. Ziggo weigerde dat advies op te volgen en er volgde een juridische strijd.

Daarin werden de programmaraden zowel door het Commissariaat voor de Media als door de Voorzieningenrechter in Groningen in het gelijk gesteld. Ziggo moest opnieuw een Franstalige zender in het pakket plaatsen. Programmaraden zijn erg blij dat dit aanleiding is geweest voor de verandering van opstelling bij Ziggo en TV5. De tv-zender zal binnenkort terugkomen in gebieden waar een Franse zender is geadviseerd. Overigens was TV5 Monde bij alle overige kabelexploitanten wel beschikbaar voor het analoge pakket.

Marieke Pette, directeur kabelraden.nl: “Het is goed dat de programmaraden zich hard hebben gemaakt voor het behoud van een Franse zender. TV5 Monde was geliefd, dat bleek wel uit de vele klachten na het verdwijnen. En programmaraden hebben daarnaar geluisterd.”

Verdwijnen zenders
De problemen tussen Ziggo en programmaraden begonnen toen Ziggo begin 2009 het analoge pakket verkleinde om daardoor meer ruimte te creëren voor digitale zenders waardoor de kabelexploitant meer geld kan verdienen. Daardoor moesten sommige tv-zenders het veld ruimen. Ziggo hield echter totaal geen rekening met de adviezen van programmaraden en bepaalde zelf welke tv-zenders in het pakket thuishoorden. Het Commissariaat en de voorzieningenrechter hebben duidelijk gemaakt dat Ziggo weliswaar de bevoegdheid heeft om het pakket te verkleinen, maar dat de adviezen niet genegeerd kunnen worden.

Ziggo zal zelf nu bepalen welke zenders uit het aanbod verdwijnen om plaats te maken voor TV5 en andere geadviseerde zenders. Zij kan er ook voor kiezen het pakket uit te breiden met de genoemde zenders. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten