Tol & Tol spelen nog in BZN

Cees en Thomas Tol spelen, ondanks hun vertrek in 1988, nog steeds in de groep BZN. “We spelen regelmatig in de BZN’66 reunion band”, leggen de broers uit.

Cees en Thomas Tol spelen, ondanks hun vertrek in 1988, nog in BZN. “We spelen regelmatig in de BZN’66 reunion band”, leggen de broers uit aan Novum Nieuws. “Ook Anny Schilder komt regelmatig over uit Spanje en doet dan weer mee.”

De groep zou een eenmalig optreden geven op een ‘Goud van oud’-festival, maar er kwamen na het festival meer verzoeken voor optredens. De reunionband speelt de oude stukken van BZN voor de grote doorbraak in 1976 met de hit ‘Mon amour’. “Ja, dat zijn de echte rock-‘n-rollliedjes. Maar nu Anny regelmatig meezingt, is er ook plaats gemaakt voor een blokje met haar solostukken”, vertelt Thomas.

De twee heren hebben ‘nooit spijt’ gehad van hun vertrek uit BZN. “De karakters gingen botsen en ook de vele optredens werden te veel.” Tol&Tol schreven hits voor de groep, waaronder ‘Mon amour’, ‘Lady McCorey’ en ‘Don’t say goodbye’. Toch werden zij niet gevraagd te blijven schrijven voor BZN. “Dat konden ze prima zelf en dat is ook wel gebleken.”

In 1990 scoorde het duo een nummer één-hit in Nederland met het nummer ‘Eleni’. De jaren daarna volgen vijf albums die het ook goed doen in Duitsland en Afrika. Tol&Tol hebben zelf nooit opgetreden. “Onze over het algemeen instrumentale muziek leent zich alleen voor het theater met een groot orkest”, legt Thomas uit. “Dat kost veel geld en je moet maar afwachten of de mensen komen.”

De dvd ‘Totally, the very best of Tol&Tol’ verscheen afgelopen week. Naast bestaande clips is een groot aantal tracks hierop voorzien van natuurbeelden. De compilatie van beelden en liedjes zijn niet uitgezocht door de heren zelf. “Enkele mensen van ons Duitse platenlabel zijn erg fanatieke aanhangers van ons”, vertelt het duo. “Wij hebben hen vol vertrouwen de beelden en de samenstelling laten bepalen.”

Naast promotie voor de dvd en de optredens zijn Thomas en Cees de producers van de albums van Jan Smit. Smit werd eerder ontdekt door de mensen van het huidige BZN. “Wij werden door Jans platenlabel destijds gevraagd de productie te gaan doen”, zegt Thomas. “We hebben er eerst wel twee dagen over nagedacht en gekeken of het zuiver ging met de BZN’ers.”

De heren hebben volledige vrijheid in de productie van de albums van Smit. “Jan en Simon (Keizer, red.) schrijven de liedjes en leveren meestal een demo aan op gitaar. Daarna stoppen wij de liedjes in de computer. Verder laten ze alles aan ons over.”

[Novum]