Marc Broussard hoopt via Nederland voet aan de grond te krijgen in Europa. “Ik hoop dat het succes zich uitbreidt”, zegt de Amerikaanse soulartiest.
Marc Broussard hoopt via Nederland voet aan de grond te krijgen in Europa. Dat vertelt de Amerikaanse soulartiest, die in Nederland een bescheiden hit scoorde met ‘Coming in from the cold’, aan Novum Nieuws. “Ik hoop dat we hier een goede indruk kunnen maken en dat het succes zich dan uitbreidt naar de rest van Europa.”
De muzikant, wiens derde album ‘S.O.S: save our soul’ het enige album is dat tot dusver in Nederland is uitgebracht, speelde zichzelf begin dit jaar in de kijker met optredens in de programma’s van Giel Beelen en Paul de Leeuw. In januari stond hij in een uitverkocht Paradiso samen met zijn vader Ted, die onder meer gitaar speelde bij de Boogie Kings. Begin deze maand speelde hij de zaal plat op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.
De 26-jarige Broussard vindt het moeilijk te verklaren waarom zijn muziek aanslaat in Nederland. “Misschien zie ik er Nederlands uit?”, grapt de blonde zanger. “Nee, ik denk dat Europeanen heel veel soul hebben. En dat probeer ik in mijn muziek over te brengen. Ik leg er veel van mezelf in.” Hij geniet in ieder geval erg van zijn succes. “Ik ben een bevoorrecht mens dat de Nederlanders zo positief reageren. En het is ook een makkelijk te bereiken land. Ik weet dat er mensen uit Engeland en Oost-Europa zijn gekomen naar mijn optredens hier.”
Broussard heeft niet echt een ‘algemene boodschap’ die hij wil uitdragen. Maar hij hoopt dat zijn muziek ‘mensen samenbrengt en ze een goede tijd bezorgt’. “Dat ze even niet denken aan alle onzin die er in de wereld gebeurt.” Ook hoopt hij met de liefdesliedjes van zijn hand een spreekbuis te zijn voor mannen. “Ik bedoel: je kunt wel zeggen dat je van haar houdt. Maar wanneer zeg je nou: ‘Er is een zacht plekje achter in je nek dat naar regen ruikt?’, citeert hij zijn nummer ‘The beauty of who you are’.
Uiteindelijk is het niet zijn doel om de grootste muzikant van de wereld te worden. “Ik hoef geen Michael Jackson te zijn.” Wel hoopt de zanger door middel van zijn muziek de wereld te kunnen verbeteren. In 2005 richtte hij daartoe een liefdadigheidsorganisatie op nadat orkaan Katrina de zuidoostkust van de Verenigde Staten trof. Een deel van de opbrengst van zijn muziek gaat naar dit Momentary Setback Fund, waarmee hij onder meer wereldwijd waterputten laat aanleggen.
Broussard zegt ‘enorme filantropische aspiraties’ te hebben. “Als ik een helpende hand kan bieden, zie ik mezelf pas echt als succesvol”, verklaart hij. “Ik wil de mogelijkheden die ik krijg benutten om een betere plek te maken van deze wereld. Ik weet dat het brutaal en cliché is om dat te zeggen, maar het is iets waar ik echt voor wil gaan. Daar ligt mijn hart.”
[Novum]