Melissa Etheridge voelt zich een tweederangsburger nu het homohuwelijk in Californië onwettig is verklaard. De artieste weigert daarom nog belasting te betalen.
Melissa Etheridge weet het goed gemaakt: als homoseksuelen niet mogen trouwen, hoeven ze ook geen belasting te betalen. “Ik begrijp het, 51 procent van jullie vindt dat ik een tweederangsburger ben”, schrijft ze in een blog op de nieuwswebsite The Daily Beast, in een reactie op de ban op het homohuwelijk in de staat Californië. “Als ik het goed begrijp, hoef ik dus geen belasting meer te betalen omdat ik geen volwaardig burger ben.”
De 44-jarige zangeres trouwde in 2003 in Californië met haar vriendin, actrice Tammy Lynn Michaels. Het betrof een officieuze ceremonie. Vorige maand nog vertelde Etheridge in een interview dat ze van plan was de verbintenis officieel te maken, aangezien homokoppels sinds mei in Californië voor de wet konden trouwen.
Nu de inwoners van haar thuisstaat dinsdag middels een referendum een wetswijziging goedkeurden die het homohuwelijk weer verbiedt, voelt Etheridge zich in een hoek gedreven. “Ik neem aan dat op belastingformulieren nu hokjes komen te staan met vrijgezel, getrouwd, gescheiden en homoseksueel”, stelt ze cynisch.
De artieste probeert zich voor te stellen hoe stemgerechtigden tot hun keuze zijn gekomen. “Kennen ze dan niemand die homo is? En als ze wel iemand kennen, kunnen zij hun dan recht in de ogen kijken en zeggen: ‘Ik vind dat je geen recht hebt op dezelfde rechten die ik heb?’ Geloven ze dat hun kinderen nooit in aanraking zullen komen met homoseksuelen?”
Etheridge keert zich door de wetswijziging niet af van haar vaderland. “We houden van deze staat, we houden van dit land en we gaan hier niet weg”, schrijft ze. “Ook al zouden we kunnen trouwen in Massachusetts of Connecticut, Canada, Nederland, Spanje en nog een handvol andere landen, dit is onze thuisbasis.”
Eerder beklaagde Ellen DeGeneres, die in augustus in Californië trouwde met actrice Portia de Rossi, zich over de ban op het homohuwelijk. “Net als miljoenen Amerikanen had ik het gevoel dat we een enorme stap in de richting van gelijkheid hadden genomen door Barack Obama als president te kiezen”, liet ze weten in een verklaring. “Dit voelt als een enorme stap terug.”
[Novum]