Anton Corbijn vraagt The Killers voor speelfilm

The Killers is voor Anton Corbijn in de huid van de Britse band Joy Division gekropen. De band nam op verzoek van de Nederlander een cover op van Joy Division.

De Amerikaanse rockgroep The Killers is voor Anton Corbijn in de huid van de Britse band Joy Division gekropen. Het viertal uit Las Vegas nam op verzoek van de Nederlandse fotograaf een cover op van het Joy Division-nummer ‘Shadowplay’ voor de speelfilm ‘Control’. De leden van New Order, een voortzetting van Joy Division, hadden Corbijn daar speciaal om gevraagd. “Aanvankelijk wisten we niet goed hoe we een mooie cover moesten maken, maar uiteindelijk was het één van de ‘coolste’ dingen die we ooit gedaan hebben”, stelt drummer Ronnie Vannucci.

The Killers had Corbijn ooit via gitarist Bernard Sumner en bassist Peter Hook van New Order leren kennen. De band was enkele jaren geleden tijdens een tournee in Engeland bevriend geraakt met het duo. “Het is wat dat betreft wel een kleine wereld, want via Sumner en Hook kwamen we snel in contact met Anton”, verklaart Vannucci. “Toen we vorig jaar bezig waren met de opnames van ons tweede album ‘Sam’s town’ benaderde Anton ons voor het maken van de cover die hij in de speelfilm wilde gebruiken. Tijdens het mixen van het album hebben we een studio afgehuurd om een demo te maken. Het ging echter zo goed, waardoor de cover in een paar uur al kant en klaar op de band stond. We spelen het nummer nu ook live.”

Corbijn brak eind jaren zeventig internationaal door met zijn foto’s van onder meer Joy Division. Zijn speelfilm ‘Control’, die later dit jaar moet verschijnen, vertelt het tragische verhaal van zanger Ian Curtis. Curtis verhing zichzelf in mei 1980 vlak voor het uitkomen van het tweede Joy Division-album ‘Closer’. Sindsdien groeide Curtis uit tot een icoon van de Engelse popmuziek. De overige bandleden gingen na het overlijden van de frontman verder als New Order.

De muziek van The Killers wordt in recensies en artikelen regelmatig vergeleken met die van Britse bands als New Order, The Smiths, Oasis en U2. Vooral de laatste vergelijking is eenvoudig gevonden, aangezien ‘Sam’s town’ werd geproduceerd door het U2-producersduo Flood en Alan Moulder en hun huisfotograaf Corbijn voor de albumfotografie tekende.

Vannucci zucht diep als hem naar de muzikale vergelijkingen wordt gevraagd. “Ik lees niet zo veel recensies meer. Het is niet zo dat ik de mening van anderen niet waardeer, maar vaak groeit de mening van één recensent uit tot de algemene standaard. Zo omschreef de NME ons ooit als ‘The best British band to come from the U.S.’. Sindsdien noemt iedereen ons in de media een Amerikaanse band met een Brits geluid. Zo’n ‘oneliner’ gaat een geheel eigen leven leiden.”

[Novum]