Daphne Deckers wil schrijven voor oudere kinderen

De kinderboeken van Daphne Deckers groeien mee met haar kinderen. “Ik merk dat ik de oudere leeftijdscategorieën steeds interessanter ga vinden”, vertelt ze.

De kinderboeken van Daphne Deckers groeien mee met haar kinderen, die inmiddels 7 en 9 jaar oud zijn. “Ik ben begonnen met een soort prentenboek”, vertelt de schrijfster, die onlangs haar nieuwste boek ‘Marijn in de woestijn’ presenteerde. “Ik merk dat ik de oudere leeftijdscategorieën steeds interessanter ga vinden, omdat je die meer kan vertellen.”

Vooral puberende meisjes zijn voor de 38-jarige blondine aantrekkelijk als publiek. “Dat is een heel interessante groep, waaraan je veel kwijt kan”, vindt ze. Voor haar huidige lezertjes zijn de onderwerpen iets beperkter. “Deze groep tussen de 6 en de 10, daar zit nog heel veel fantasie en creativiteit in, die zijn nog avontuurlijk. Dat is ook heel leuk om te doen, maar ik denk dat de leeftijdscategorie van de boeken omhoog zal gaan.”

Ook volwassenen, voor wie Deckers tot op heden slechts columns en non-fictieboeken schreef, komen in de toekomst aan bod. “Ik zal ongetwijfeld een keer een roman gaan schrijven of een verhalenbundel”, zegt ze. De vrouw van voormalig tennisprof Richard Krajicek schreef vele boeken en columns over haar gezinsleven, zwangerschap en moederschap.

Haar nieuwste kinderboek is een vervolg op ‘De matroos in de doos’, dat vanaf 7 oktober te zien is als theatervoorstelling. Theater Terra brengt het avonturenboek tot leven. ‘Marijn in de woestijn’ draait opnieuw om de jonge Marijn. Als hij met zijn vader op bezoek gaat in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden, belandt hij bij een toiletbezoek plotseling in het oude Egypte. Daar staan hem heel wat avonturen te wachten.

“Marijn maakt nu niet die hele reis over de oceaan, maar gaat naar het oude Egypte en komt daar farao’s tegen en mummies, een valse krokodil en een gemene magiër”, vertelt Deckers. “Hij moet uiteindelijk de strijd aangaan met zanddraken om weer thuis te komen.” Het Rijksmuseum van Oudheden zag meteen brood in het kinderboek. “Ze waren zo enthousiast dat ze er een hele speurtocht aan hebben opgehangen.”

Ook in dit boek moet Marijn weer vrede zien te vinden met de scheiding van zijn ouders. Met dit thema plaatst Deckers zich in een lange traditie van kinderboekenschrijvers. “De ouders van Harry Potter zijn dood en ook Roald Dahl ruimt ouders altijd al in de eerste paar pagina’s op”, zegt ze.

De gezinssituatie van Marijn is echter niet veel meer dan een zijspoor. “Om een boek op gang te brengen heb je een aanjager nodig”, legt Deckers uit. “Je hebt een bepaalde frictie nodig om emoties te kunnen veroorzaken. Bij Marijn is het de scheiding van zijn ouders die veel gevoelens bij hem oproept.”

Deckers hoopt nog altijd nieuwe talenten te ontplooien. Op 22 oktober is ze weer als presentatrice te zien, in het derde seizoen van Holland’s Next Top Model. Begin dit jaar ging de Nederlandse versie van het theaterstuk ‘Steel magnolia’s’ in première, waarvoor Deckers het scenario vertaalde.

“‘De matroos in de doos’ is nu door Theater Terra gedaan”, vertelt ze verder. “Als ze Marijn ook gaan doen, zou ik het wel leuk vinden om mee te lopen om te zien hoe dat gaat.” Ook grotere plannen sluit Deckers niet uit. “Als iemand het wil verfilmen, houd ik me aanbevolen.”

[Novum]